Intervju Intervju

Zaokruživanje vojvođanskog kulturnog prostora

Preko dva desetljeća dugo i bogato novinarsko, uredničko, teoretičarsko i kultur-menadžersko iskustvo dovelo je novosadskog filozofa Mirka Sebića sredinom 2009. do novoga izazova – pokretanja časopisa za suvremenu kulturu Vojvodine »Nova misao«. Poslije tri godine i dvadeset brojeva, prelistavajući dosadašnje »Nove misli«, možemo dobiti reprezentativnu sliku aktualne vojvođanske kulturne produkcije. Sve navedeno Mirka Sebića čini odličnim sugovornikom o prilikama u suvremenoj kulturi u Vojvodini i njezinoj poziciji u širim regionalnim okvirima.

 

 

 

HR: Kažite nam nešto više o ideji zbog koje je pokrenut časopis »Nova misao«, kao i o njegovoj koncepciji?
Kada smo prije tri godine Milorad Đurić, tadašnji pokrajinski tajnik za kulturu, i ja razgovarali o pokretanju časopisa koji će se baviti suvremenom kulturom u Vojvodini, nekako se spontano iskristalizirala jedna fraza: »zaokružiti vojvođanski kulturni prostor«. Tu sam frazu i sam često ponavljao objašnjavajući što je cilj jednog ovakvog časopisa. Ona je zgodna i prilično dobro zvuči, ali nije baš sasvim precizna, naime, naša namjera je bila i ostala da, razvijajući koliko je to moguće komunikaciju među različitim odvojenim i često nevidljivim kreativnim žarištima rasutim diljem ravnice, dođemo do nekog novog oblika komunikacije. To bi naravno učinilo i mnogo vidljivijim u medijskom smislu različite vrijedne pojave, ličnosti i institucije koje čine kulturni pogon koji zbirno nazivamo vojvođanska kultura.
Poslije tri godine i dvadeset brojeva kad prelistate sadržaj i pogledate naslovne strane možete vidjeti reprezentativnu sliku aktualne vojvođanske kulturne produkcije. Ali isto tako možete postati i bolno svjesni da i dalje mnogi od tih stvaralaca i kreativaca nisu izašli iz sjene medijske anonimnosti. Drugim rečima, oni drugi mediji, prije svega video mediji, ne prepoznaju ništa od onoga što im se podastire na stranicama naše revije. Nadao sam se i još uvijek se nadam da će doći do nekog makar i sporog komunikacijskog preokreta i sadejstva više faktora, koji će utjecati na promjenu stvaralačke atmosfere i razbijanja provincijalnog štimunga začahurenih sredina kakva je, nažalost, i naša. Otud naša nastojanja da djelujući za i iz vojvođanske kulture djelujemo i regionalno i da istovremeno predstavljajući nas drugima predstavimo i druge srodne kulturne pojave u regiji. Jer samo tako možete učiniti kulturu jedne regije vidljivom na mapi europske kulture.
 
Davor Bašić Palković
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika