Tema Tema

O manjinskim medijima iz kuta većine i manjine

 

 

U Skupštini AP Vojvodine 1. ožujka održana je diskusija o izvještavanju na jezicima nacionalnih manjina, koju su organizirali Misija OESS-a u Srbiji i Pokrajinsko tajništvo za kulturu i javno informiranje, uz potporu Veleposlanstva Velike Britanije. 
Rasprava o informiranju obuhvatila je tri teme: izazovi i potrebe medija na manjinskim jezicima, nacionalne manjine i manjinski jezici u programima javnih radio-difuznih servisa i prezentiranje izvješća pod nazivom »Mediji na manjinskim jezicima u predizbornoj kampanji 2012«. 
 
 
 
 
Pravo zajamčeno Ustavom
 
U uvodnom obraćanju, pokrajinski tajnik za kulturu i javno informiranje Slaviša Grujić naglasio je kako je pravo na informiranje na materinjem jeziku zajamčeno Ustavom, kao jedno od temeljnih prava nacionalnih zajednica u manjinskom položaju. »O tome kako su manjinska prava, pa time i pravo na informiranje na jezicima manjina, pravno uređeni, a prije svega način na koji se ostvaruje normativni okvir, ovisi kvaliteta međunacionalnih odnosa, spremnost i mogućnost građana u manjinskom položaju da se integriraju u društvo, što je nezaobilazan faktor stabilnosti, odnosno socijalne kohezije zajednice. Informiranje na jezicima nacionalnih manjina značajno je za očuvanje njihova nacionalnog i kulturnog identiteta. Postojanje manjinskih medija važno je iz ugla kompetencije, time je veća informativna ponuda i vjerojatnoća da će korisnici informacija lakše i bolje birati. Ovo se pravo ostvaruje kada postoje mediji ili medijski sadržaji na manjinskim jezicima, odnosno kada se informiranje na manjinskim jezicima ostvaruje i preko javnog servisa i drugih medija koji javno informiranje djelomice obavljaju, osim srpskog jezika, na jezicima manjina«, kazao je Grujić
 
Mila Horvat
 
Opšrinije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika