Kolumne Kolumne

Ima vremena...

 

Već skoro dva tjedna govori se samo o mlijeku i aflatoksinima u njemu. Nema emisije u kojoj se o ovoj temi nije progovorilo, koja nije ugostila nadležne državne službenike, stručnjake različitih profila, ministre poljoprivrede, bivše i sadašnje. No, i nakon svih tih emisija ostalo je nejasno je li mlijeko sigurno u zdravstvenom smislu. Od svih poruka koje su se čule, i koje su se mijenjale iz dana u dan, osobno mi je najbliža ona nekadašnjeg ministra Živkova koji je rekao kako je napravio vlastitu procjenu rizika i na osnovi toga donio odluku, i to još u mjesecu studenom. A što se događalo tada? 
Tada je, otprilike, objelodanjena informacija da je veliki dio ovogodišnjeg roda kukuruza u Srbiji kontaminiran toksičnim tvarima. Tada smo i u našem tjedniku objavili članak na tu temu, u kojem je znanstvena suradnica Instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu dr. Olivera Ðuragić rekla kako stvar s toksičnošću kukuruza jest ozbiljna, ali ne toliko da se u javnosti zbog toga stvara panika. Istaknula je i kako je najveći problem kod mikotoksina u žitaricama to što ih je veoma teško otkriti, jer i naizgled zdrav kukuruz može biti zaražen, te je poljoprivrednicima savjetovala da kukuruz obvezno odnesu na analizu kako bi se utvrdilo je li zaražen i u kojoj mjeri. Osim toga, dodala je, postoje i preparati koji apsorbiraju mikotoksine i tako smanjuju njihovo djelovanje u organizmu. Istaknula je tada naša sugovornica kako su mikotoksini izuzetno opasne supstancije, čija je kancerogenost najopasnije svojstvo, i izazivaju posljedice štetne po zdravlje i kod ljudi i kod životinja. Već tada je, s obzirom na to da je od početka berbe kukuruza pa do otkrivanja njegove zaraženosti prošlo dosta vremena, sugovornica upozorila na mogućnost da se zaražen kukuruz našao kao komponenta i u industrijski proizvedenoj stočnoj strani. Stoga, rekla je tada ona, ovih dana (u prosincu) očekuje pojačanu kontrolu fitosanitarne i veterinarske inspekcije kako samog hraniva, tako i hrane animalnog podrijetla, bez obzira je li riječ o mesu, mlijeku ili jajima. 
Od tada je prošlo nekoliko mjeseci i dolazimo do današnjeg dana i posljednjih informacija o aflatoksinima u mlijeku. Jedna od novijih informacija, od 25. veljače, glasi: »U Vojvodini počela kontrola mlijeka i stočne hrane«, i druga: »malim proizvođačima će biti nabavljeni adsorbensi, a po potrebi i kvalitetna stočna hrana iz robnih rezervi.« Treba li komentar? 
J. D. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika