Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Nedostaju knjige, udžbenici i druga pomagala

 

»Radujemo se skorom obilasku ove dvije škole, koji će još više potaknuti i zainteresirati učenike i njihove roditelje za izučavanje hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture kao materinjeg jezika šokačkih Hrvata ovoga kraja. Osobito je bitno što je konačno tiskana i knjiga dječje poezije Čudan ovaj bili svit, našega najpoznatijega pjesnika iz ovoga kraja, pisana na šokačkoj ikavici, Josipa Dumendžića Meštra iz Bođana, koja će uskoro biti predstavljena u ovim mjestima«, kazala je Kata Pelajić, predsjednica »Matoša«, na vijest da će knjiga biti predstavljena u Vajskoj i Plavni.
 
 
 
 
Hrvatski uči 25 učenika
 
U osnovnoj školi u Plavni već treću godinu izučava se hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture kao izborni nastavni predmet. Još 3. travnja prošle školske godine upriličen je sastanak čelnika HNV-a s ravnateljicama škola u Općini Bač, na kome je potvrđena daljnja potpora izučavanju ovoga predmeta. 
U razgovoru s Nerminom Košutić doznajemo da ove školske godine hrvatski jezik uči 25 učenika, te da su podijeljeni u tri skupine. »Zadovoljna sam radom i pohađanjem nastave od strane mojih učenika. Često u nastavi obrađujemo pjesme na hrvatskom, u sve tri skupine, te moji učenici nastupaju na svim školskim priredbama i manifestacijama. Ipak je još uvijek prisutan problem nabave knjiga, udžbenika i drugih pomagala, ali u svemu tome pomaže mi tajnik HNV-a Željko Pakledinac, čijom je zaslugom i uveden ovaj predmet u školama u Plavni i u Vajskoj. Meni osobno potrebno je više stručne literature te više materijala na ikavici. Raduje me što su objavljene hrvatske pjesme mojih učenica u Rešetarima, a ubuduće ćemo više surađivati s Hrckom, u kome je do sada objavljeno podosta crteža učenika iz Plavne i Vajske.«
Svetlana Nedimović, ravnateljica škole u Plavni, kaže da na svim našim programima sudjeluju i pripadnici nacionalnih zajednica koje složno žive u ovoj multikulturalnoj i višenacionalnoj sredini i ističe da joj je osobito zadovoljstvo surađivati s »Matošem«, jedinom kulturnom udrugom u Plavni takve naravi.
 
Zvonimir Pelajić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika