Tema Tema

Trend izrazite depopulacije

 

»Demografska dinamika i prostorni razmještaj Hrvata u Vojvodini – čimbenici i pokazatelji« naziv je znanstvenog kolokvija koji je u organizaciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata održan prošloga petka, 15. veljače, u sjedištu Hrvatskog nacionalnog vijeća u Subotici. 
Govoreći o cilju ovoga kolokvija, ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov je istaknuo kako u hrvatskoj zajednici u Srbiji nema stručnjaka iz područja demografije te dodao kako je bez praćenja demografskih trendova nemoguće cjelovito sagledati aktualne prilike i procese u zajednici. 
Predavač na kolokviju bio je prof. dr. sc. Dražen Živić, jedan od najeminentnijih demografa u Hrvatskoj i znanstveni savjetnik i voditelj Područnog centra Instituta društvenih znanosti »Ivo Pilar« iz Zagreba u Vukovaru.
 
 
 
 
Čimbenici depopulacije
Kao čimbenike smanjena populacije Hrvata u Vojvodini Živić je naveo sljedeće: slabu biološku reprodukciju, demografsko starenje, emigraciju, neriješeno manjinsko pitanje, procese asimilacije i integracije te promjene u popisnom izjašnjavanju – »bunjevačko« i »šokačko« pitanje.
»Na djelu je utjecaj unutarnjih i vanjskih čimbenika demografskog razvoja. Prvo, to je denatalitet, odnosno činjenica da je odnos nataliteta i mortaliteta već dulje vrijeme vrlo nepovoljan. Nepovoljna biološka struktura pokazuje kako su Hrvati kao zajednica, i u Vojvodini i u Srbiji, među prosječno najstarijim etničkim populacijama u zemlji, što predstavlja nepovoljan temelj za budući razvoj«, rekao je prof. Živić.
 
D.B.P
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika