Tema Tema

I dalje pred izazovima

 

 
 
Prigodnom svečanošću i domjenkom na Otvorenom sveučilištu u Subotici prošloga je petka, 1. veljače, obilježeno deset godina od izlaska prvog broja »Hrvatske riječi«, tjednika na hrvatskom jeziku u Republici Srbiji. 
Ravnatelj NIU »Hrvatska riječ« Ivan Karan je u svojem obraćanju istaknuo kako će tijekom ove godine biti ispravljena neravnopravnost u financiranju tjednika »Hrvatska riječ« u odnosu na ostale manjinske medije u Vojvodini s proporcionalnim brojem pripadnika. On je dodao kako tjednik nastoji zabilježiti sva zbivanja u zajednici, te da osim informativne ima i obrazovnu ulogu.
»Mijenjao se njezin izgled, broj stranica i uređivačka koncepcija, ali je 'Hrvatska riječ' bila i bit će list o Hrvatima, za Hrvate i na hrvatskom jeziku. Ona je zrcalo zajednice i vjerno oslikava događaje i prilike u njoj«, rekao je Ivan Karan. 
Odgovorna urednica tjednika dr. Jasminka Dulić je istaknula kako su se sukobi u Hrvatskom nacionalnom vijeću, koje je osnivač NIU »Hrvatska riječ«, nerijetko osjećali u ovoj novinskoj ustanovi, te izrazila nadu da takve vrste problema u budućnosti neće biti.  
»Očekujem da će se odnosi i utjecaji usustaviti, ili biti vidljiviji i transparentniji kada HNV donese Medijsku strategiju, odnosno Strategiju o informiranju hrvatske nacionalne zajednice. Nadamo se da će tada biti možda i manje nekakvih nesporazuma koji su postojali između nas i njih«, rekla je Jasminka Dulić dodavši, kako tjednik nastoji proširiti redakciju i stoga pozvala na suradnju sve zainteresirane koji se žele baviti novinarstvom.  
 
Opširnije u tiskanom izdanju
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika