Tema Tema

Potpora posredstvom Državnog ureda za Hrvate izvan RH

 

Nakon prvog susreta premijera Zorana Milanovića i Ivice Dačića održanog 16. siječnja u Beogradu, premijer Milanović se sastao i s predstavnicima hrvatske manjinske zajednice u Srbiji. Nakon sastanaka, koji je održan u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, predstavnici ovdašnjih Hrvata ocijenili su kako očekuju poboljšanje odnosa Srbije i Hrvatske na međudržavnoj razini, što će se pozitivno reflektirati i na položaj hrvatske manjine u Srbiji.
Na sastanku je, među ostalim, dogovoreno da se inicira zasjedanje Međuvladinog mješovitogh odbora, koji prati rezultat sporazuma o zaštiti manjina, a premijer Milanović je obećao poptporu Republike Hrvatske posredstvom Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.
 
 
 
 
 
 
»Premijer Milanović je pokazao dobro poznavanje stanja u našoj zajednici«, rekao je predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Slaven Bačić u izjavi za hrvatski program Radio Subotice. »Premijer je rekao i kako će Republika Hrvatska pomagati kapitalne projekte hrvatske manjinske zajednice, nadasve one usmjerene na budućnost Hrvata ovdje, dakle na očuvanje same zajednice, a da će manje pomagati klasične oblike koji nisu vezani za stvaranje produkata materijalne ili duhovne baštine. Sva ta pomoć i potpora će biti pružana preko Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Jedna od stvari koje smo dogovorili jest inicirati zasjedanje Međuvladinog mješovitog odbora, koji prati rezultat sporazuma o zaštiti manjina.«
 
Z. Sarić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika