Tema Tema

Naše, a svjetsko!

 

Namjera Mlađana Dinkića da proda ono što nije njegovo naišla na oštru osudu Asocijacije poljoprivrednike i bivšeg ministra poljoprivrede Gorana Živkova, koji tvrde da bi Vlada potpisivanjem dogovora s kompanijom »Al Dahra«  iz Ujedinjenih Arapskih Emirata 31. ožujka ove godine svjesno prekršila zakon * Iako se »Al Dahri«  u javnosti sudi i prije no što joj se pružila prilika dokazati da će 100 milijuna eura zaista utrošiti u sustav za natapanje, agrotehnički razvoj i obrtna sredstva, ista ta javnost dostojanstveno gleda na kontinuirane neuspjehe domaćih tajkuna koji su, osim što dokazuju da im ne ide, oštetili i državu i na tisuće radničkih obitelji

 

 

 

Prodaja zemljišta strancima
 
Ističući kako je riječ o protuzakonitom činu Kiš je postavio pitanje zbog čega vrh Vlade to isto zemljište nije najprije ponudilo poljoprivrednicima da do njega dođu putem javnog nadmetanja, jer je potražnja za zemljištem ionako izuzetno velika. Koliko je u pravu najbolje govore same činjenice. Naime, dogovorom o dugoročnom najmu (na 30 godina) predviđeno je da »Al Dahra«  za oko 3.000 hektara plaća 250 eura po hektaru, a, podsjetimo, 13. prosinca prošle godine u Subotici je za izdavanje u najam na jednu godinu (!) postignuta cijena od 75.000 dinara, dok su poljoprivrednici za istu površinu u Zmajevu nedavno dali i 94.000!
Zacijelo je Kiš u pravu i kada tvrdi da prodaja i(li) koncesija državnog poljoprivrednog zemljišta nije u funkciji toliko, i od same države, propagiranog ruralnog razvitka. Predsjedavajući Upravnog odbora Asocijacije ističe kako će stranci u obradu zemlje sredstva uložiti u najmoderniju tehnologiju, a ne u »plug i motiku«, odnosno u zapošljavanje domaće radne snage. To isto, na internetskoj stranici »Agrarije«, tvrdi i bivši ministar poljoprivrede Goran Živkov riječima kako će u selima, gdje se nalazi zemlja na prodaju, namjesto 50 do 100 obitelji koje će živjeti od obrade od 20 do 100 hektara zemlje, »sada postojati jedan vlasnik, jedan inženjer, pet traktorista, tri čuvara i dva skladištara«. Mnogo ozbiljnijim tonom Živkov u istom tekstu kaže kako se dogovor između jedne države i strane kompanije suštinski želi izjednačiti s međudržavnim.
 
 
Z.R.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika