Tema Tema

Definiran, transparentan i odgovoran rad HNV-a

 

»Hrvatsko nacionalno vijeće je legalno i legitimno tijelo putem kojega mi, Hrvati u Vojvodini, odnosno Srbiji, ostvarujemo svoje Ustavom i zakonima zajamčeno pravo na manjinsku smoupravu. Legalitet i legitimet HNV-a proizlaze iz izbora, iza svakog od vijećnika stoji izborna volja birača!«, naglasio je među ostalim predsjednik HNV-a dr. Slaven Bačić prošloga petka na svečanoj akademiji u velikoj dvorani HKC-a »Bunjevačko kolo«, prilikom obilježavanja desete obljetnice od dana izbora prvog saziva HNV-a na elektorskoj skupštini koja je održana 15. prosinca 2002. godine u Subotici, kada je izabrano 35 vijećnika, što je poslije postalo jednim od 4 službena praznika hrvatske manjine u Srbiji.
 
 
 
 
 
Prve godine djelovanja HNV-a
 
»Tijekom prvih godina djelovanja, unatoč neriješenom financiranju vijeća, odsustvu pomoći države u pravnoj i institucionalnoj izgradnji vijeća i prepuštanja toga posla čelnicima zajednica bez iskustva, HNV je donio niz odluka u realiziranju prava na samoupravu, koja se odnose na unutarnje samoorganiziranje: formirana su tijela –  Izvršni odbor, odjeli, odbori, donesen je Statut i drugi unutarnji akti, odluke o obilježjima i praznicima hrvatske zajednice u Srbiji, na HNV je Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine prenijela osnivačka prava nad NIU 'Hrvatska riječ', a istodobno je, unatoč nepostojanju pravne regulative, HNV počeo obnašati i javne ovlasti u suradnji s državnim tijelilma  koja su se oslanjala na mišljenja koje je davao HNV, istina mnogo lakše u pokrajinskim nego u republičkim tijelima«, podsjetio je dr. Slaven Bačić na početke rada HNV-a.
 »Prvi saziv zadnji se puta sastao 31. ožujka 2009. godine, a svoje je nadležnosti Vijeće nastavilo ostvarivati putem Izvršnoga odbora, temeljem jedne odluke o prijenosu vršenja ovlasti s Vijeća na Izvršni odbor. Među značajnijim odlukama iz ovoga razdoblja su i odluka o tradicionalnim hrvatskim nazivima naseljenih mjesta u Vojvodini, te kupovina vlastitoga prostora isključivo uštedom iz proračunskih dotacija.«
 
Z. Sarić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika