Kultura Kultura

Znanstveni omaž ocu Tomi Verešu

 

Trodnevni međunarodni znanstveno-filozofski skup »Misaona popudbina Tome Vereša«, koji je prošlog tjedna održan u zajedničkoj organizaciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Subotičke biskupije i Otvorenog sveučilišta, privukao je veliki broj intelektualaca na promišljanje odnosa vjere i društva, znanosti i religije, dijaloga i tolerancije.
Otvarajući skup, biskup subotički mons. Ivan Pénzes nazvao je Tomu Vereša jednim među najizvanrednijim intelektualcima Subotice druge polovice XX. stoljeća, vrsnim filozofom i prevoditeljem, piscem, gorljivim zagovornikom dijaloga, propovjednikom kojeg je osobno poznavao formalno i neformalno. 
»Zadovoljan sam suorganizacijom i supokroviteljstvom Otvorenog sveučilišta i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Ugodno je crpjeti iz misaone popudbine oca Tome Vereša«, istaknuo je biskup. 
 
 
 
 
O visokoj razini cijeloga skupa, koji se na momente pretvarao u živahnu diskusiju, skrbio je moderator prof. Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Uglednom skupu nazočio je i rođeni brat Tome Vereša, Ladislav. Nabrojeni vrsni intelektualci iz Vojvodine, Zagreba i Beograda predstavili su radove, govorili i raspravljali prvog dana skupa u objektu Augustinianuma Subotičke biskupije, da bi nastavak uslijedio drugog dana u punoj konferencijskoj dvorani Otvorenog sveučilišta. Trećeg dana skupa, u nedjelju, sudionici su posjetili grob Tome Vereša, da bi nakon toga sudjelovali na svetoj misi u katedrali svete Terezije Avilske.
 
Nikola Perušić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika