Tema Tema

Zimske auto čarolije

 

Zimska avantura koju zasigurno neću nikada moći zaboraviti započela je u 13 sati u subotu, 8. prosinca, kada sam se po već solidnoj snježnoj vijavici zaputio prema Osijeku. Naravno, odmah biste se mogli zapitati zašto sam se po takvom kijametu uputio na ovaj put, što me je, uzgred, začuđeno zapitala i hrvatska carinica, kada sam nakon tri sata vožnje stigao do graničnog prijelaza Bogojevo – Erdut. Odgovor je isti:
Išao sam po svoju suprugu Aleksandru, koja je jedinim vlakom iz Zagreba (niti jedan drugi vlak nije prometovao), nakon šest sati kašnjenja, konačno nekako stigla do Osijeka. Ovaj dio puta do Osijeka je nekako prošao, uz jednu asistenciju guranja zaglavljenog vozila par kilometara izvan Sombora prema Staparu, zbog kojega sam i sam potom sletio s ceste, pa su i mene morali vaditi iz snijega koji je već, na pojedinim mjestima uz put, dosezao i do pola metra, zbog olujnih nanosa koji su postajali sve jači kako se spuštala noć. Ali to je bio samo mali uvod u avanturu koja je uslijedila, na našem putu od Osijeka do Subotice.
 
 
 
 
 
21,30
Najveći slavonski grad, već dobro zavijan prvim ovogodišnjim ozbiljnijim snijegom napustili smo u 21 sat i 30 minuta i krenuli prema Erdutu. Cesta je bila već prekrivena snijegom, ali se opreznom vožnjom (40-50 km/h) bez kočenja (samo motorom) moglo sigurno voziti. No, to je bilo kroz naseljene dijelove puta (Sarvaš, Bijelo Brdo), sve do jednog mjesta na čistini između Dalja i Erduta, gdje nam je cestu prepriječio zaglavljeni mercedes koji se bespomoćno pokušavao izbaviti iz golemog nanosa snijega. Ništa, kapa na glavu i jakna na sebe, i  guranje, uz pomoć još par vozača iza mene i njega, uz olujni vjetar i hladnoću koja je već davno premašila deseti stupanj minusa. Nema veze, samo da pomognemo čovjeku u nevolji, čije je dijete na stražnjem sjedalu sve vrijeme vrištalo od straha. Trebalo nam je dobrih dvadeset minuta akcije i na jedvite jade smo uspjeli nekako pomaknuti auto koji zbog svoje zadnje vuče i nije baš primjeren za »egzibicije« po snježnom terenu. Oslobodili smo cestu i nastavili prema graničnom prijelazu.
 
Dražen Prćić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika