Kultura Kultura

Doprinos integraciji u matičnu književnost

 

Prije dvije godine, u dvobroju časopisa za književnost, umjetnost i kulturu »Kolo« objavljen je antologijski izbor suvremenog pjesništvu vojvođanskih Hrvata. Upravo taj dvobroj ovog uglednog časopisa, kojeg izdaje središnjica Matice hrvatske, predstavljen je prošloga petka 30. studenoga u subotičkoj Gradskoj knjižnici. 
O tim pjesničkim ostvarenjima govorili su glavni urednik »Kola« mr. sc. Ernest Fišer, pročelnik Odsjeka za slavenske jezike i književnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu i suurednik »Kola« prof. dr. Zvonko Kovač, te autor spomenutog antologijskog izbora, književnik i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov.
 
 
 
 
U izboru je zastupljeno 20 hrvatskih pjesnika iz Vojvodine s ukupno 73 pjesme. Glavni urednik »Kola« Ernest Fišer smatra kako se radi o »serioznoj i strogoj antologiji«, kao i da pjesništvo najboljih pet, šest među ovih 20 autora, po svojim književno-umjetničkim vrijednostima, može biti uvršteno u bilo koju antologiju suvremenog hrvatskog pjesništva.
»Autori poput Jasne Melvinger, Petka Vojnić Purčara, Tomislava Ketiga, te nekoliko mlađih autora, sasvim sigurno, po književno-umjetničkim vrijednostima tekstova, zaslužuju biti dio reprezentativnog uzorka matičnog hrvatskog pjesništva u Hrvatskoj. Matična književnost je oštećena zbog toga što ovo književno stvaralaštvo, pjesničko navlastito, nije jače integrirano u središnje matično pjesništvo u Hrvatskoj. To je više šteta za matično pjesništvo nego za pjesništvo koje nastaje u Vojvodini«, rekao je Fišer.
 
D. B. P.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika