Tema Tema

Pola stoljeća đurđinske škole

 

Prva osmogodišnja osnovna škola u Đurđinu otvorena je prije 60 godina, deset godina kasnije na istom mjestu sazidana je nova zgrada, a škola je dobila ime po hrvatskom političaru, pjesniku i prevoditelju Vladimiru Nazoru. Povodom ovih značajnih jubileja prošloga tjedna, 29. studenog, prigodnim programom obilježen je Dan škole, a poznati subotički fotograf Augustin Juriga tom je prilikom darovao đurđinskoj školi i učenicima cijelu kolekciju fotografija sela s okolnim atarima snimljenim iz aviona.

 

 

 

Prema svjedodžbama žitelja Đurđina i drugim povijesnim podacima, počeci školstva u Đurđinu bilježe se još prije 134 godine, odnosno 1878. »Nastava se u to vrijeme izvodila na privatnim posjedima, najprije na posjedu Luke Kopilovića te su je stoga zvali Kopilova škola. Postojale su zatim Šokčić škola, Milodanović škola i škola na Pavlovcu. U tih pet zgrada djeca su pohađala nastavu od 1. do 4. razreda. Te područne škole su 1952. godine objedinjene u jednoj zgradi i tada se prvi put uvodi osmogodišnja nastava u Đurđinu, a deset godina kasnije izgrađena je nova školska zgrada te škola dobiva ime Vladimira Nazora«, podsjeća Ljiljana Dulić, direktorica đurđinske osnovne škole.
Povijest bilježi i da je sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća đurđinsku školu pohađalo oko 300 učenika. Danas je broj školske djece upola manji, 150 njih je u školi i 22 u vrtiću, ali Ljiljana Dulić ipak kaže kako je, unatoč velikom smanjenu, posljednjih petanestak godina taj broj učenika približno konstantan.
 
S. Mamužić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika