Kolumne Kolumne

Slike i prilike

 

Vojvođanska skupština je od petka do petka bila pravo »poprište« događanja, sastanaka i konferencija vezanih izravno ili posredno uz nacionalne manjine u Vojvodini. Od petka do petka događale su se konferencije koje su za temu imale ili manjinsku problematiku, ili multikulturalizam u teoriji i praksi. U  prošli je petak potpredsjednica Skupštine AP Vojvodine i predsjednica Nacionalnog vijeća Slovaka Ana Tomanova-Makanova, skupa s predstavnicima ostalih nacionalnih vijeća, održala radni sastanak s direktorom Vladinog Ureda za ljudska i manjinska prava Dušanom Ignjatovićem i njegovim suradnicima, na kojem je razgovarano o rješavanju problema s kojima se u svom radu susreću nacionalna vijeća, s posebnim osvrtom na njhovo financiranje. 
U utorak su održane dvije konferencije, jedna na temu »Pozitivna aktivna uloga manjina u Srbiji – Vojvodini, u procesu brže integracije Srbije u EU«, a druga na temu: »Kultura u Vojvodini dio Kreativne Europe - perspektive, vizije mogućnosti« s naglaskom na višejezičnost i multikulturalnost Vojvodine. U srijedu je održana konferencija pod nazivom »Multikulturizam i politika identiteta u Srbiji«. U četvrtak je održana prva regionalna konferencija posvećena medijima na jezicima manjina pod nazivom »Prisutni, vidljivi i dovoljno snažni«. Za danas je najavljen sastanak potpredsjednika Vlade AP Vojvodine i pokrajinskog tajnika za kulturu i javno informiranje s predsjednicima i suradnicima nacionalnih vijeća nacionalnih zajednica u Vojvodini iz područja kulture. Ovakva »koncentracija« sastanaka i konferencija, međutim, nije ostavila nekog traga u medijskom prostoru Srbije. Osim na službenoj internetskoj prezentaciji Vlade AP Vojvodine i pokrajinskom javnom servisu, malo se gdje može čuti, vidjeti, pročitati bilo što o ovim skupovima, niti su ovi događaji bili povod da se o manjinama bilo što čuje na većinskim medijima. Potvrdilo se, na žalost, i ovoga tjedna da manjinska problematika »većinske« medije ne zanima, osim ako je u pitanju incident. I na žalost, incident se dogodio, i to u Hrtkovcima. Mediji su prenijeli priču o incidentu  kao šturu vijest i tu je kraj. Za medije u Srbiji to nije bio povod da otvore osjetljive teme, kao što je progon Hrvata iz Srijema, nerazjašnjena i neprocesuirana ubojstva ovdašnjih Hrvata tijekom devedesetih. Još nije vrijeme. Ili možda baš sada nije vrijeme? Možda bi to kvarilo sliku koja se stvara ovih dana u Srbiji o nedavnoj povijesti.  
J. D.

Najava događaja

22.06.2024 - ​​​​​​​Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

U organizaciji splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika od 22. do 26. lipnja bit će priređeni »Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji«. U bogatom programu nastupit će HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

22. 6. (subota) u 19:30 sati

Velika dvorana Nadbiskupskoga sjemeništa

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Split, HU Benedikt, Hrvatsko Nadzemlje)

23. 6. (nedjelja) u 11 sati

Svečana pjevana Misa u crkvi sv. Josipa na Mertojaku

Predstavljanje likovnog stvaralaštva u tehnici slame

(HMI Podružnica Split, župa sv. Josipa – Mertojak, LU »Emanuel Vidović«)

23. 6. (nedjelja) u 20 sati

Gradina Solin

Folklorni koncert HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, Tamburaškog orkestra HGU-a »Festival bunjevački pisama«, Folklornog ansambla »Jedinstvo« i Kulturno-umjetničkog društva »Salona«

(HMI Podružnica Split, Javna ustanova u kulturi »Zvonimir – Solin«)

25. 6. (utorak) u 19:30 sati

Dvorac Vitturi – Kaštel Lukšić

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama« i folklorna koreografija HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, KUD-a »7 Kaštela« i KUD-a »Ante Zaninović«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Kaštela)

22.06.2024 - Marijanski pučki festival u Monoštoru

Međunarodni Marijanski pučki festival pod nazivom Zdravo budi, Marijo! bit će održan u subotu, 22. lipnja, u Monoštoru.

Manifestacija se održava u crkvi Sv. Petra i Pavla, a početak je u 19 sati. Festival organizira KUDH Bodrog iz Monoštora.

24.06.2024 - Etnografska izložba »Vrijeme nade« u Zagrebu

Narodno sveučilište Dubrava poziva na svečano otvorenje međunarodne etnografske izložbe Vrijeme nade slamarska umjetnost – nematerijalna kulturna baština Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca, koja će se održati u galeriji Kontrast Kulturnog centra Dubrava, na adresi Dubrava 51a u Zagrebu, 24. lipnja, u 19 sati. Na izložbi će se predstaviti radovi u tehnici slame Marije Kravčuk iz Ukrajine i Jozefine Skenderović iz Subotice.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika