Kultura Kultura

Prvakinja hrvatske naive u Vojvodini

 

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta organizirali su 24. studenoga prvu samostalnu izložbu u Tavankutu slikarice Cilike Dulić Kasibe u Galeriji u Tavankutu. Povod je bio i njezin osamdeseti rođendan. 
Slikaricu je pozdravila predsjednica Galerije, povjesničarka umjetnosti Ljubica Vuković Dulić. Istaknula je značaj stvaralaštva Cilike Dulić, koje je uz stvaralaštvo u tehnici slame, ono na šta Tavankućani, ali cijela hrvatska zajednica trebaju biti ponosni. »Premalo poznajemo sami sebe, premalo znamo o dostignućima naših bližnjih, premalo promoviramo i podržavamo čak i one talente koji su se već dokazali. Trebalo bi se to mijenjati«, rekla je Vuković Dulić. 
 
 
 
 
Izložbu je otvorila povjesničarka umjetnosti i ravnateljica Moderne galerije Likovni susret iz Subotice Olga Šram. »Slikarstvo Cilike Dulić Kasibe pripada području čiste likovne naive, odnosno izvorne naivne umjetnosti po svom izrazu. Naivna umjetnost ima posebne stilske karakteristike, odnosno elemente po kojima je definiramo kao naivnu umjetnicu i možemo slobodno reći da je jedinstven primjer izvornog umjetnika s našeg područja, iako znamo da su ranih  šezdesetih godina još uz nju radile Marga Stipić, a kasnije, početkom sedamdesetih godina javlja se još jedna grupa žena: Nina Poljaković, Ana Skenderović, Jela Cvijanov... Cilika Dulić je dokazala svoju vitalnost kroz 60 godina rada i potvrdila svoju izvornost, taj svoj neobičan talent koji u njenim slikama progovara potpuno. Naivna umjetnost jest jedan širi pojam, međutim, unutar toga pojavljuju se osobe koje progovaraju potpuno svojim osobnim stilom. To ja ta prepoznatljivost i to je ta originalnost«, rekla je Olga Šram. 
   
 
I.D.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika