Intervju Intervju

Privatizacija je pogubna po manjinske medije

U tijeku je priprema nove Medijske strategije u Republici Srbiji, a samim tim i u AP Vojvodini. O značajnim pitanjima i aktualnoj problematici glede položaja medija na jeziku hrvatske manjinske nacionalne zajednice, kao i o medijima u Srbiji,razgovarali smo s dugogodišnjim novinarom i urednikom u vojvođanskim radijskim i televizijskim programima na hrvatskom jeziku, te dopisnikom Hrvatske izvještajne novinske agencije, TV emisije Glas domovine i Hrvatskog radija, Josipom Stantićem. 

 

 

 

 

HR: Prilikom nedavnog sastanka pokrajinskog tajnika za kulturu i javno informiranje Slaviše Grujića s predstavnicima nacionalnih vijeća nacionalnih manjina u Vojvodini glede pobošljanja položaja medija na jezicima nacionalnih zajednica, posebice je naglašeno kako se stečena prava nacionalnih zajednica u području informiranja na materinjem jeziku ne smiju umanjiti. Je li bilo takvih slučajeva?
 
 
Prema odluci Republičke radiodifuzne agencije donesenoj 2007. godine, Radio Subotici nije dodijeljena regionalna frekvencija. Baš od te godine program na hrvatskom jeziku, koji se među ostalima emitira na Radio Subotici, prelazi na trosatni dnevni program, ali gubitkom regionalne frekvencije veliki broj slušatelja koji su pratili  program na hrvatskom jeziku, a žive u široj regiji Subotice, izravno su pogođeni nemogućnošću daljnjeg slušanja tog programa, tj. programa Radio Subotice. Smatram to vrlo štetnom i uznemirujućom odlukom, koja je postala neminovnost i stvarnost i s tim se dalje živi, ali to je 'de facto' jedan od primjera umanjivanja stečenih manjinskih prava u području informiranja na manjinskom, materinjem jeziku.
Treba reći kako je Radio Subotica bio prvi elektronički medij u Srbiji koji je otvorio vrata za program na hrvatskom jeziku krajem devedesetih godina. Program se i dan-danas kreira i emitira  na dnevnoj bazi, što je vrlo respektabilno. 
 
Zvonko Sarić
 
Opširnije u tiskanom izdanju

 

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika