Intervju Intervju

Ulaganje u ljude naše je strateško opredjeljenje

Zamjenik gradonačelnika Subotice Blaško Stantić iz Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini šesti je visoki predstavnik hrvatske zajednice u subotičkoj lokalnoj samoupravi nakon uvođenja višestranačja. Osoba koja drži ovu poziciju poslije Stanke Kujundžić, Bele Tonkovića, Lazara Barakovića, Petra Kuntića i Pere Horvackog, ima jednu zajedničku točku sa svima njima – i njega očekuju teški dani. Ovog mirnog, rođenog Bajmočanina izazovna dužnost zatiče nakon bogate stručne prakse. Karijeru je započeo kao samostalni strojarski konstruktor 1980. godine u HI »Zorka«, da bi nakon 6 godina postao glavnim tehnologom održavanja i sigurnosti na radu u AD »Agroseme«. Prije 4 godine postao je članom Inženjerske komore Srbije, otac je dvoje djece. Mada je simpatizer i aktivist Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, formalnim članom postao je 2005. godine, da bi nakon dvije godine preuzeo dužnost predsjednika Mjesne organizacije Gat-Ker, a prošle godine preuzeo je dužnost predsjednika MZ Gat. U proteklom razdoblju bio je i predsjednik Nadzornog odbora Gradskog muzeja, član Vijeća DSHV-a, neki ga poznaju kao sudskog vještaka, te stručnjaka za sigurnost na radu, kao i stručnjaka za sigurnost hrane po sustavu HCCP. U HKC-u »Bunjevačko kolo« je dopredsjednik Upravnog odbora, tako da se nalazi u fokusu ključnih operativnih pitanja kojima se hrvatska zajednica trenutačno bavi. No, prije svega, Blaško Stantić je gradonačelnikov prvi suradnik za problematiku gospodarstva, a problema u toj sferi svakako ima. No, svjesni da lokalnim samoupravama nisu dane nikakve bitne ovlasti u toj sferi, pokušava raditi bez gubljenja živaca. Nakon izrade planova ide realizacija.

 

 

 

 

 

HR: Vi ste kao inženjer strojarstva radili u proizvodnim tvrtkama »Zorka« i »Agroseme«. No, proizvodnja je generalno uzevši – zamrla. Koliko može lokalna samouprava potaknuti otvaranje proizvodnih pogona usprkos lošem ozračju u zemlji, pa čak i u regiji?
Lokalna samouprava može potaknuti otvaranje novih proizvodnih pogona preko formirane gospodarske zone »Mali Bajmok«, gdje je Grad Subotica napravio jedan od niza strategijskih koraka – omogućena je kompletna logistička potpora za privlačenje domaćih i stranih investitora, a može se ostvariti i niz pogodnosti. Tu je i »Poslovni inkubator«, čiji je osnovni zadatak svojim stanarima stvoriti poslovno okruženje koje će im omogućiti uspješno prevladavanje početne, ujedno i najkritičnije faze njihovog poslovanja pružanjem potrebnih alata za rast i razvoj, kao što su: konzalting usluge, oprema za proizvodnju, uredske usluge, tehnička podrška, poduzetnička obuka, povlaštene cijene zakupa poslovnog prostora itd.
 
Nikola Perušić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika