Tema Tema

Već drugi mandat u lokalnoj vlasti u Somboru DSHV ima tri svoja člana, a od posljednjih izbora i pokrajinskog zastupnika

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini drugi mandat zaredom sudjeluje, kao koalicijski partner Demokratske stranke, u lokalnoj vlasti u Somboru. U vijećničkim klupama su Mata Matarić i Adam Tubić, dok je Snežana Periškić članica Gradskog vijeća na stalnom radu. Mata Matarić je član Odbora za međunarodnu suradnju Skupštine grada Sombora, pokrajinski zastupnik, te član pokrajinskih odbora za informiranje i međunacionalne odnose i član Programskog vijeća RTV Vojvodine, dok je Snežana Periškić u Gradskom vijeću zadužena za obrazovanje. O tome koliko je sudjelovanje predstavnika hrvatske zajednice u vlasti značajno i koliko mogu učiniti da se riješe pitanja koja se dotiču Hrvata, razgovarali smo s Matom Matarićem i Snežanom Periškić.

 

 

Matarić pojašnjava kako je na izborima 2008. godine u Somboru DSHV također bio u predizbornoj koaliciji s DS-om i tada su među 23 vijećnika DS-a bila i tri iz DSHV-a. Na proteklim izborima DS je osvojio 16 mandata, a među njima su i tri vijećnika iz DSHV-a. »Hrvati su dali svoj doprinos i mi smo ponovno imali izabrana svoja tri vijećnika. To je nama signal da bismo eventualno na sljedećim lokalnim izborima mogli izaći samostalno i tako bismo bolje mogli rješavati probleme hvatske zajednice na teritoriju Sombora. Kada govorim o problemima, mislim na dva naseljena mjesta - Bački Monoštor i Bereg, koja imaju pravo na dvojezičnost, gdje je potrebno dosta uraditi da bi se u potpunosti primjenjivala zakonska odredba o pravima manjinske samouprave u tim mjestima. Također, aktivno moramo sudjelovati u tim mjestima u izborima za savjete mjesnih zajednica. Jedno od pitanja koja se tiču hrvatske zajednice, a koje još nije stiglo na dnevni red je isticanje znamenja u povodu četiri naša nacionalna praznika. Potrebno je da se to pravo koje imamo potvrdi i odlukom Skupštine grada Sombora. Uvijek je za takvu odluku bilo nepovoljno vrijeme, kao i za podizanje spomenika Svetog Trojstva u Somboru«, kaže Matarić. Prema njegovim riječima, zahtjevi koji se odnose na izgradnju komunalne infrastrukture u selima i salaškim naseljima imaju podršku Direkcije za izgradnju grada i Gradskog vijeća. Vodovod, javna rasvjeta, biciklistička staza - samo su neke od komunalnih investicija koje su pokretali mjesni odbori DSHV-a. 

 

Zlata Vasiljević

Opširnije u tiskanom izdanju

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika