Intervju Intervju

Obrazovanje na materinjem jeziku je ključno

 

Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice predstavlja tijelo pokrajine s kojim surađuju nacionalna vijeća i koordiniraju rješavanje problema u vezi obrazovanja i službene uporabe jezika. U djelokrugu svog rada Tajništvo preko svojih tijela obavlja i upravni nadzor nad službenom uporabom jezika, izvršava prevode akata i na hrvatski jezik i rješava bitna pitanja u području obrazovanja. Neposredno nakon ponovnog imenovanja na funkciju pokrajinskog tajnika u ovom tajništvu i na funkciju potpredsjednika Vlade APV, a nakon mjesec dana od početka nove školske godine, o ovom i drugim bitnim pitanjima za hrvatsku zajednicu s nama je razgovarao pokrajinski tajnik i potpredsjednik Vlade Andor Deli. 

 

 

 

HR: Drugi mandat obnašate kao pokrajinski tajnik za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice. Osim toga, obnašate i dužnost potpredsjednika Vlade APV. Kakva su vaša dosadašnja iskustva i kakva su očekivanja u budućnosti?
U odnosu na prethodni mandat nije se puno toga promijenilo. Najveća promjena bila je spajanje Tajništva za propise, upravu i nacionalne zajednice s Tajništvom za obrazovanje, jer se radi o velikom području koje iziskuje veliku pažnju. Sad već jasno vidim benefit koji je nastao spajanjem tajništava, a on se odražava kroz približavanje područja nacionalnih zajednica i područja obrazovanja. Kada pogledamo zakonske nadležnosti AP Vojvodina daje prevashodnu ulogu pokrajinskim tijelima uprave u pogledu obrazovanja i to na terenu prava pripadnika nacionalnih zajednica na obrazovanje na svom materinjem jeziku. Na jednom smo mjestu povezali pitanje nacionalnih zajednica i tu već tradicionalnu suradnju s kulturno-umjetničkim društvima, s nacionalnim vijećima nacionalnih manjina i s temom obrazovanja. I nacionalna vijeća, kao i niz udruga s nacionalnim prefiksom, angažiraju se na terenu obrazovanja, pa je i u tom smislu to bio izuzetan spoj. Novonastala situacija predstavlja obogaćenje naših dosadašnjih aktivnosti i na izvjestan način daje i neko novo usmjerenje i naglasak na temu obrazovanja, jer vjerujem da se svi slažemo da obrazovanje predstavlja ključnu sferu za održavanje i očuvanje identiteta jedne nacionalne zajednice. Što se tiče funkcije potpredsjednika Vlade, to svakako predstavlja jačanje značaja ovog Tajništva i tema i područja kojima se mi bavimo, a ne doživljavam to kao jačanje osobnog značaja. 
 
Mila Horvat
 
Opirnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika