Kultura Kultura

Podsjećanje na manje poznate književne opuse

 

Najveća književna i jedna od triju najznačajnijih kulturnih manifestacija Hrvata u Vojvodini, »Dani Balinta Vujkova«, održana je prošloga četvrtka i petka u Subotici, potvrdivši iznova svoj navedeni status, i to prije svega obimnim i sadržajnim programom namijenjenim različitim ciljnim skupinama – od predškolaca i osnovaca, preko srednjoškolaca, do odraslih ljubitelja pisane riječi, ali i književnih stručnjaka. »Dani« su tradicionalno otpočeli programom za djecu »Narodna književnost u školi« (opširnije na 42. stranici ovoga broja), kada je predstavljena nova knjiga poezije za djecu »Čudan ovaj bili svit« Josipa Dumendžića Meštra objavljena u nakladi Hrvatske čitaonice.
Ovogodišnja manifestacija protekla je u znaku »Godine hrvatskih velikana u Vojvodini«, među kojima je i Balint Vujkov, književnik i sakupljač usmenog narodnog blaga Hrvata i drugih naroda, čije je djelo bilo povodom da se prije jedanaest godina pokrene ova manifestacija. 
 
 
 
 
 
 
Nagrade Mikoviću i Sekelju
 
Nagrada za životno djelo na području književnosti dodijeljena je Milovanu Mikoviću, književniku, uredniku i jednom od ovdašnjih kulturnih poslenika koji je od početka sudjelovao u organizaciji »Dana Balinta Vujkova«. »Uzimajući u obzir sva polja na kojima je djelovao, nesporno je da je Milovan Miković jedan od najvećih stvaralaca među vojvođanskim Hrvatima«, zaključuje se u obrazloženju nagrade. Primajući nagradu, Miković se zahvalio svima, posebno onima zbog kojih je »morao pisati i ponešto objaviti«. »Završio bih ovo obraćanje jednom rečenicom Stanislava Prepreka: 'Ako od svega što sam stvorio ostane makar i najmanji djelić, bit će to znak da nisam uzalud živio i radio'«, kazao je ovom prigodom Miković.
 
Prvi puta je na završnoj večeri proglašena najbolja knjiga za 2011. godinu pod nazivom »Emerik Pavić«, koju dodjeljuje Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. Najbolja knjiga u 2011. je »Kako se branilo dostojanstvo« Vojislava Sekelja.
 
D.B.P
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika