Aktualno Aktualno

Sjednica HNV-a u Petrovaradinu

 

Hrvatsko nacionalno vijeće održalo je u utorak, 16. listopada, 36. redovitu sjednicu. Sjednica Vijeća održana je na dan rođenja bana Josipa Jelačića, jedan od četiriju praznika hrvatske zajednice u Srbiji, u kući gdje je on rođen – u Petrovaradinu. 
Od osamnaest točaka koliko je sadržavao dnevni red, najveću polemiku izazvali su zapisnici s prethodnih sjednica i uzastopno održavanje posljednjih nekoliko sjednica telefonskim putem. Dopredsjednik Mata Matarić izrazio je nezadovoljstvo takvim načinom organiziranja sjednica naglašavajući kako se zbog takvih sjednica dogodilo da točke dnevnog reda u sazivu ne odgovaraju usvojenim odlukama, odnosno onome za što su vijećnici glasovali na telefonskim sjednicama. Sličnu primjedbu imala je i vijećnica Josipa Ivanković naglašavajući kako su telefonske sjednice nedopustive posebno kada se radi o imenovanjima kao što je bio slučaj imenovanja ravnatelja NIU »Hrvatska riječ«. Predsjednik HNV-a  Slaven Bačić demantirao je izjave o nedopustivost ovih sjednica pozivajući se na statut tvrdeći kako se te sjednice ne zlorabe nego su se zbog kratkoće rokova i poteškoća u financiranju nastalih nakon izbora održavale na taj način. 
 
 
 
 
 
 
Prijedlog da Tomislav Žigmanov bude ponovno izabran za ravnatelja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata jednoglasno  je prihvaćen. U ime skupine iz Sombora, Mata Matarić je pohvalio prethodni rad Žigmanova ukazujući da je on doprinio afirmiranju hrvatske riječi i obrazovanja u području Podunavlja. Mato Groznica je u ime srijemskih udruga  naglasio kako je Žigmanov na mjestu ravnatelja ZKVH-a »podigao visoko ljestvicu« i pokazao što znači biti ravnatelj jedne takve ustanove. Pohvalama su se pridružili i tajnik HNV-a Željko Pakledinac i predsjednik DSHV-a Petar Kuntić koji je podržao Žigmanova u ime skupine iz Subotice  riječima da profesionalno obnaša dužnost ravnatelja,  kao i da je hrvatska zajednica počastvovana što ima takvu osobu koja je s narodom i iz naroda.
 
M.V.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika