Intervju Intervju

Programi zavise od financijske potpore

 

 
Poslije objavljivanje knjige poezije »Tajanstvenosti trag« Stipana Bešlina, zaboravljenog pjesnika iz Bačkog Monoštora, Marija Šeremešić i Udruga »Urbani Šokci« iz Sombora objavit će djela još jednog Monoštorca. Riječ je o svećeniku Josipu Pašiću, koji je pisao romane koji su 30-tih i 40-tih godina prošloga stoljeća bili veoma popularni. U pripremi je i »Reduša«, kuharica starih šokačkih jela. Poslije trogodišnje stanke Marija Šeremešić vraća se i kazališnom radu. 
 
 
 
 
 
HR: Prije nego što nešto više kažemo o planovima vaše udruge da se podsjetimo projekata koje ste realizirali tijekom ove godine. Spomenimo samo Međunarodni simpozij u suradnji s Pasionskom baštinom iz Zagreba, knjigu pjesama Stipana Bešlina, CD »Stare svatovske pisme Šokaca u Bačkoj«.
 
Knjigu pjesama »Tajanstvenosti trag« Stipana Bešlina uradila sam u suradnji s doktoricom znanosti Sanjom Vulić. Na prikupljanju pjesama za zbriku radila sam tri godine i nakon dugogodišnjeg istraživačkog rada pronašla sam oko 90 posto svih njegovih napisanih pjesama. Moguće da je izostalo samo nekoliko pjesama, a izostale su i reklamne pjesmice za obuću »Bata« u Borovu, jer je arhiva izgorjela u Domovinskom ratu. Ovom knjigom otvorili smo put za jednu novu biblioteku, čiji su nakladnici Udruga građana »Urbani Šokci«, a biblioteka se zove »Spomenar«. CD »Stare svatovske pisme Šokaca u Bačkoj« značajan je, jer mnoge udruge njeguju izvorno pjevanje, a ne dolaze do izvora starih pjesama. Taj CD urađen je sa svim skupinama podunavskih Šokaca od Berega, Bačkog Monoštora, Sonte, do Bođana. Sljedeći naš zadatak je sve te pjesme notno zapisati s tekstom u jednu pjesmaricu. Udruga građana »Urbani Šokci« ove godine bila je domaćin IX. međunarodnog znanstvenog simpozija »Muka kao nepresušno nadahnuće kulture - Pasionska baština Hrvata u Podunavlju«. Ovaj projekt uradili smo s Pasionskom baštinom iz Zagreba, koja nas je prepoznala kao partnera, a suradnik je bio Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. Na ovom projektu sudjelovalo je tridesetak  predavača, a ovih se dana očekuje tiskanje zbornika radova s ovog simpozija.
Sudjelovanje na međunarodnom okruglom stolu sa »Šokačkom granom« iz Osijeka ove godine je izostalo, a razlog su financije. 
 
Zlata Vasiljević
 
Opširnije u tiskanom izdanju
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika