Kolumne Kolumne

Varijacije na temu

 

Novinar HRT-a nedavno je zapitao predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petra Kuntića mogu li se uspoređivati prava Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj i bi li se mijenjali kada bi postojala takva mogućnost. Po principu svatko se češe tamo gdje ga svrbi Kuntić je odgovorio da Srbi i Hrvati žive u različitim uvjetima, ali da je princip zajamčenih mandata ono zbog čega bi se sutra mijenjali glede manjinskih prava. 
Predsjednik DSHV-a nije tada spomenuo neke druge oblasti, možda zbog kratkoće vremena, kao što je primjerice školstvo i pitanje udžbenika, a to pitanje ova stranka nije istaknula niti u povodu početka školske godine. 
Naime, kao što je »Hrvatska riječ« pisala u više navrata, Republika Srbija već punih 11 godina nije riješila problem udžbenika za učenike koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku, dok je Hrvatska tu oblast uredila i svim pripadnicima nacionalnih manjina osigurala udžbenike na materinjem jeziku i izdvaja za te potrebe značajna proračunska sredstva. U Srbiji svake godine ista priča, tijekom godine mjerodavni govore kako će od ove godine sigurno biti tiskani udžbenici, a na jesen svi upiru pogled u Hrvatsko nacionalno vijeće – je li osiguralo udžbenike. I ove je godine tako, pa je HNV iz svojih proračunskih sredstava izdvojio 1.300.000 dinara za kupovinu udžbenika, na vrijeme ih dopremio i udžbenici su već prvoga radnoga dana stigli u škole. Udžbenici su dijelom uvezeni iz Hrvatske, dijelom sadrže dodatke radi prilagodbe nastavnom programu, a dijelom su tiskani na hrvatskom jeziku prema nastavnom planu i programu Republike Srbije. Udžbenici su veoma kvalitetni, zadovoljni su i nastavnici i učenici – no, smiju li predstavnici i zastupnici hrvatske manjine u Srbiji biti zadovoljni ovim, prisilnim rješenjem, kada se radi o očevidnoj neravnopravnosti Hrvata u Srbiji. 
Besplatne udžbenike dobit će više od 30.000 učenika od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola u Srbiji, za što je izdvojeno oko 750 milijuna dinara iz državnog proračuna. I djeca iz hrvatskih odjela dobit će besplatne udžbenike, ali platit će ih sam HNV. Zašto su djeca koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku isključena iz ovoga »projekta« kojim se ministar Obradović vrlo ponosi - pitanje je koje bi predstavnici Hrvata trebali javno i vrlo glasno postavljati. Dokle? Sve dok se to ne riješi na takav način koji neće diskriminirati niti jedno dijete. 
J. D.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika