Kolumne Kolumne

Varijacije na temu

 

Novinar HRT-a nedavno je zapitao predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petra Kuntića mogu li se uspoređivati prava Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj i bi li se mijenjali kada bi postojala takva mogućnost. Po principu svatko se češe tamo gdje ga svrbi Kuntić je odgovorio da Srbi i Hrvati žive u različitim uvjetima, ali da je princip zajamčenih mandata ono zbog čega bi se sutra mijenjali glede manjinskih prava. 
Predsjednik DSHV-a nije tada spomenuo neke druge oblasti, možda zbog kratkoće vremena, kao što je primjerice školstvo i pitanje udžbenika, a to pitanje ova stranka nije istaknula niti u povodu početka školske godine. 
Naime, kao što je »Hrvatska riječ« pisala u više navrata, Republika Srbija već punih 11 godina nije riješila problem udžbenika za učenike koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku, dok je Hrvatska tu oblast uredila i svim pripadnicima nacionalnih manjina osigurala udžbenike na materinjem jeziku i izdvaja za te potrebe značajna proračunska sredstva. U Srbiji svake godine ista priča, tijekom godine mjerodavni govore kako će od ove godine sigurno biti tiskani udžbenici, a na jesen svi upiru pogled u Hrvatsko nacionalno vijeće – je li osiguralo udžbenike. I ove je godine tako, pa je HNV iz svojih proračunskih sredstava izdvojio 1.300.000 dinara za kupovinu udžbenika, na vrijeme ih dopremio i udžbenici su već prvoga radnoga dana stigli u škole. Udžbenici su dijelom uvezeni iz Hrvatske, dijelom sadrže dodatke radi prilagodbe nastavnom programu, a dijelom su tiskani na hrvatskom jeziku prema nastavnom planu i programu Republike Srbije. Udžbenici su veoma kvalitetni, zadovoljni su i nastavnici i učenici – no, smiju li predstavnici i zastupnici hrvatske manjine u Srbiji biti zadovoljni ovim, prisilnim rješenjem, kada se radi o očevidnoj neravnopravnosti Hrvata u Srbiji. 
Besplatne udžbenike dobit će više od 30.000 učenika od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola u Srbiji, za što je izdvojeno oko 750 milijuna dinara iz državnog proračuna. I djeca iz hrvatskih odjela dobit će besplatne udžbenike, ali platit će ih sam HNV. Zašto su djeca koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku isključena iz ovoga »projekta« kojim se ministar Obradović vrlo ponosi - pitanje je koje bi predstavnici Hrvata trebali javno i vrlo glasno postavljati. Dokle? Sve dok se to ne riješi na takav način koji neće diskriminirati niti jedno dijete. 
J. D.

Najava događaja

13.06.2021 - Dužijanca malenih u Subotici

U sklopu subotičke »Dužijance 2021.« bit će održana i festival dječjeg stvaralaštva »Dužijanca malenih«, u organizaciji HKC-a »Bunjevačko kolo«.

Prvi dio manifestacije bit će održan u nedjelju 13. lipnja, kada će u subotičkoj katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske, s početkom u 10 sati, biti služena misa zahvalnica za darove njiva koju će predvoditi mons. Stjepan Beretić. Na svetoj misi sudjelovat će i male bandašice i bandaši iz okolnih sela, koji će biti predvođeni bandaškim parom iz Subotice. Ovogodišnja mala bandašica i mali bandaš su Marija Kujundžić i Davor Dulić.

Drugi dio manifestacije koji je zabavno-edukativnog karaktera, bit će održan 11. rujna 2021. godine.

Pokrovitelji manifestacije su: Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, Grad Subotica i Hrvatsko nacionalno vijeće.

15.10.2021 - HRCKO i KUŽIŠ?!: NATJEČAJ ZA PJESME I PROZU

Dječji i omladinski časopisi »Hrcko« i »Kužiš?!« raspisali su natječaj za literarne radove pod sloganom: »Budi pisac, pjesnik budi / Nek riječi polete iz grudi, u sebi maštu probudi!«.

Radovi (pjesma, proza u obliku kratke priče) mogu biti pisani hrvatskim standardnim jezikom, te mjesnim hrvatskim govorima (bunjevačka i šokačka ikavica).

Pjesme ili priče šalju se na e-mailove: hrcko@hrvatskarijec.rs ili kuzis07@gmail.com.

Prvi rok za slanje radova je kraj školske godine, a drugi do 20. rujna 2021. godine.

Autori najboljih radova bit će nagrađeni na »Danima hrvatske knjige i riječi – danima Balinta Vujkova« u listopadu.

Čeka vas iznenađenje!

Uz svoj rad(ove) potrebno je poslati sljedeće podatke: ime i prezime, razred, naziv škole i mjesta, ime i prezime učitelja, nastavnika ili profesora (mentora).

Organizatori natječaja su: NIU »Hrvatska riječ«, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatska čitaonica Subotica.

26.06.2021 - Proljetni susret hrvatskih udruga kulture

Hrvatsko nacionalno vijeće u suradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata priređuje redoviti radni susret s predstavnicima hrvatskih kulturnih udruga na temu Nova 'normalnost' u radu hrvatskih udruga kulture i mogućnost nadilaženja izazova. O temi će govoriti Vojislav Temunović, član izvršnog odbora HNV-a zadužen za kulturu i Katarina Čeliković, stručna suradnica za kulturne programe u ZKVH-u, te predstavnici udruga. Susret će biti održan u Baču, u subotu 26. lipnja u Didinoj kući. Program započinje obilaskom franjevačkog samostana u Baču u 15 sati.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay