Tema Tema

Jedanaest vladinih blagovijesti

 

Samo tjedan dana nakon što je premijer Srbije Ivica Dačić preko vatrogasaca zapljusnuo javnost izjavom da nema potrebe ovogodišnju sušu proglasiti elementarnom nepogodom Vlada, na čijem je on čelu, ipak je 23. kolovoza pokazala da priznaje činjenicu da su prirodni zakoni jači od onih koje na papir stavi ljudska ruka. Naime, uoči zasjedanja Vlade prošlog četvrtka Ministarstvo poljoprivrede pripremilo je materijal pod nazivom »Prijedlog mjera za ublažavanje posljedica od suše«, koji je istoga dana i usvojen.
U 11 točaka, koliko se u prijedlozima našlo, ministar poljoprivrede Goran Knežević pokazao je – za razliku od njegovog prethodnika i bivšeg stranačkog kolege Dušana Petrovića – i da svoj posao shvaća ozbiljno, a još više da uvažava realnost. A realnost mu je nalagala da što prije povuče ovakav potez, jer je – osim katastrofalnog činjeničnog stanja u koje ga nitko nije ni trebao uvjeravati – bio pritisnut s mnogih strana: lokalne samouprave već su odavno prikupile podatke o procijenjenoj šteti od suše, Vlada Vojvodine to je sabrala i javnosti predočila da na oko 1.150.000 hektara ona iznosi oko milijardu eura
 
 
 
 
 
To nedvojbeno potvrđuju riječi predsjednika Skupštine Asocijacije poljoprivrednika Miroslava Ivkovića koji kaže da je svaka od 11 točaka prihvatljiva za poljoprivrednike i da će oni imati koristi od svih usvojenih mjera. Međutim, nakon generalne pohvale, Ivković ističe kako je i više negoli uočljivo da se mjerama ponajviše željelo izaći u susret stočarima, a zatim i ratarima, dok su voćari – koji su zimus pretrpjeli veliku štetu od mraza, a krajem (kalendarskog) proljeća i od tuče – iz njih u potpunosti izostavljeni. U prilog tome on navodi činjenicu da je Vlada usvojila mjeru po kojoj će se za treći i četvrti kvartal ove godine premija po litri mlijeka plaćati 7, namjesto dosadašnjih 5 dinara, ali i da su udvostručeni iznosi za tov stoke (junadi s 5 na 10 tisuća dinara po grlu, a svinja s 500 na 1.000 dinara). U ovaj dio svakako se može svrstati i mjera o hitnoj potrebi kupovine 200.000 tona merkantilnog kukuruza na domaćem tržištu za potrebe Direkcije za robne rezerve. Ono što po riječima Ivkovića i dalje brine jest mjera kojom se ostavlja mogućnost zabrane izvoza žitarica i uljarica »ukoliko bi se značajno ugrozila opskrba domaćeg tržišta«. Njemu za»„utjehu« može poslužiti činjenica da drugi dio Asocijacije poljoprivrednika, na čelu s predsjedavajućim Upravnog odbora Miroslavom Kišom, također stoji u pripravnosti i čeka da se takvo što ipak (ne) desi. 
 
Z.R.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika