Tema Tema

U opasnosti prijestolnica mađarske secesije

 

»Ukoliko bi se planovi ostvarili, nestao bi kulturni centar Subotice, diljem Europe poznat zbog svojih arhitektonskih vrijednosti«, stoji u peticiji koju je – u cilju zaštite gradske jezgre Subotice (inače, kao prostora kulturno-historijske cjeline zaštićenog odlukom Skupštine Vojvodine iz 1991. godine) sredinom listopada 2011. godine pokrenula udruga »Váralja« (Podgrađe) iz Budimpešte. Osnovana prije samo nekoliko godina, udruga je već postigla izvjesne uspjehe u zaštiti vrijednih zgrada u mađarskoj prijestolnici koje su već bile viđene za rušenje, a na svojoj je internetskoj stranici pisala i o ugroženosti centra Subotice. A onda je, na inicijativu članova iz Subotice, lansirala peticiju protiv rušenja historijskog centra Subotice, o kojoj smo svojedobno pisali u Hrvatskoj riječi (»Obiteljsko blago« i pred UNESCO-om 2011. godine).
Peticija je bila naslovljena na Borisa Tadića, predsjednika Srbije, Sašu Vučinića, gradonačelnika Subotice, Viktora Orbana, premijera Mađarske, Joséa Manuela Barrosa, predsjednika Europske komisije, te Irinu Bokovu, generalnu direktoricu UNESCO-a. U njenom tekstu se konstatira da potpisnici protestiraju protiv nedavno objavljene razvojne koncepcije Subotice, koja zahvaća i stari dio grada.
 
 
 
 
 
 
Peticiju je do proljeća 2012. godine potpisalo 34.365 osoba (među njima i nekoliko tisuća Subotičana), nakon čega je ona dostavljena osobama na koje je bila i naslovljena. Koliko nam je poznato, do sada se nitko od onih kojima je peticija dostavljena nije povodom nje oglasio. No, Váralja se nije zadovoljila slanjem peticije. Dvanaestočlana ekipa udruge posjetila je Suboticu 19. i 20. studenog 2011. godine: u manjim grupama obišli su teritorij grada izgrađen prije 1910. godine, snimili oko četiri tisuće fotografija i dokumentirali nekoliko stotina sakralnih, građanskih i industrijskih spomenika, te vrijedne objekte gradske i narodne arhitekture, navodi se u izvješću udruge, koje je sredinom srpnja objavljeno na njenoj internetskoj stranici (www.varaljaszovetseg.hu).
U desetak poglavlja, na četrdesetak stranica »Izvješća o situaciji u Subotici« (podnaslov) navedene su okolnosti koje su ih ponukale da pokrenu peticiju, posjete Suboticu i pripreme izvješće o onom što su konstatirali... U dokumentu se konstatira da je udruga učinila ono što je mogla, a da je štafetna palica predata Vladi Mađarske.
 
Đorđe Dragojlović
 
Opširnije u tiskanom izdanju
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika