Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Tragom svojih korijena i vlastite povijesti

»Po prvi je puta Mladež DSHV-a, u suorganizaciji s Podružnicom Južno Podunavlje, organizirala jedan malo masovniji skup, točnije, obilazak Bača i jezera Provala kod Vajske. Naša je Mladež od svoga osnutka poznata po okupljanjima s ciljem međusobnog upoznavanja i druženja, kako bismo očuvali našu tradiciju i upoznali svoje korijene, dakle svoju povijest. Danas su ovdje mladi iz svih četiriju podružnica DSHV-a, ima nas 60-ak i većina je zadovoljna programom ovoga izleta, te nam je želja da se ova tradicija obilaska ovoga kraja i ubuduće nastavi«, rekao je predsjednik Mladeži DSHV-a Siniša Skenderović prigodom  boravka u dijelu općine Bač u subotu, 18. kolovoza.

 

 

 

Ovo je prvi veći skup u kome su mnogi prvi puta vidjeli dio znamenitosti, koje su od posebnoga značaja za sve Hrvate u Vojvodini. Mladi su u prijepodnevnim satima posjetili franjevački samostan u samom središtu Bača, gdje im je predstojnik samostana fra Josip Špehar govorio o povijesti ovoga zdanja te otkrio mnoge zanimljivosti o kojima se do sada malo govorilo ili su netočno interpretirane. Potom je povorka neobično disciplinirane mladeži prošla pokraj župne crkve, obišla čuvenu bačku kalvariju i zadržala se na drevnoj bačkoj tvrđavi. Svi nazočni zainteresirano su pratili predavanje stručnog vodiča iz Turističke organizacije općine Bač o ovoj najstarijoj srednjovjekovnoj tvrđavi u Vojvodini, na kojoj se posljednjih godina redovito održavaju Dani europske baštine.
 
Kao što je poznato, Mladež DSHV-a je pomladak koji okuplja mlade članove DSHV-a radi njihova političkog profiliranja i određivanja u odnosu na brojna egzistencijalna pitanja hrvatske manjinske zajednice u Srbiji, a osobito mladih generacija. Mladež DSHV-a zastupa interese mladih ljudi, a djeluje na osnovi Programa i Statuta DSHV-a, Programske deklaracije i Pravilnika Mladeži DSHV-a.
 
Zvonimir Pelajić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika