Kolumne Kolumne

Razlozi

 

 
 
Ovoga je vikenda održana središnja i najatraktivnija manifestacija – Dužijanca, 102. po redu. Ove je godine ona bila skromnija, sa skromnijim sredstvima i medijskim praćenjem, ali bila je transparentnija (u financijskom pogledu), a ono što je najvažnije - održan je kontinuitet. Ovom smo događaju, kao i svih prethodnih godina, posvetili veliku pozornost. 
Drugim medijima ovoga je tjedna bila interesantnija druga tema – najava stvaranja vojvođanske (autonomaške) fronte. Stvaranje ove fronte najavili su čelnici LDP-a i LSV-a, a činili bi ga još, očekuju inicijatori, i DS i SVM, civilne organizacije, građani... Što ta fronta konkretno podrazumijeva i tko će je činiti, za sada nema jasnog odgovora. Za sada je plasirana u javnost tek priča o »fronti« za obranu interesa građana Vojvodine. Dužnosnica Lige Aleksandra Jerkov rekla je za RSE kako se radi o strankama koje se već dugo godina zalažu za veću autonomiju Vojvodine i za njene nadležnosti, i koje imaju drugačiji pogled na položaj Vojvodine u Srbiji, nego što će to imati sadašnja Vlada u Beogradu. Kaže i kako su i u prethodnom razdbolju sve vojvođanske institucije imale razloga ustati u obranu interesa građana Vojvodine i vojvođanske autonomije i da će to i nastaviti. I kaže Jerkov, svi oni razlozi koji su postojali da pokrajinske institucije odšute kada su ovi interesi bili ugroženi do sada – od sada ti razlozi više ne postoje i više ih ništa ne sprječava u tome. A što se promijenilo? Pa samo vlast u Beogradu. Međutim, ako se prisjetimo odnosa prethodne vlasti u Beogradu prema Vojvodini, kada je DS bio na vlasti a ne u oporbi kao danas, prisjetit ćemo se i ambivalentnog i nedorečenog odnosa ove vlasti i prema Statutu, proračunskim sredstvima i prema nekim drugim pitanjima. 
Jedno od tih pitanja je i pitanje logora i sudbine hrvatskih građana nestalih u Srbiji. Jedno od tih pitanja je i pitanje obilježavanja mjesta stradanja hrvatskih građana u logoru Stajićevo. Zoran Šangut je podsjetio kako su 2009. godine u dva navrata pokušali obilježiti logor Stajićevo u Vojvodini, ali im to tadašnji predsjednik Srbije nije dozvolio. Najavio je kako će već sljedećeg tjedna poslati službeni dopis novom predsjedniku Srbije, u kome će ga obavijestiti da bi u listopadu došli i zapalili svijeće za sve ubijene u tom logoru. Za sada znamo što prethodna vlast jest ili nije činila, a što će činiti nova vlast, vidjet ćemo uskoro. Jedno je samo sigurno - da razlike između bivše i sadašnje vlasti, premda nesumnjivo postoje, i nisu toliko velike – barem po nekim pitanjima. Osobito onim nacionalnim.
J. D.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika