Intervju Intervju

Opstojnost Hrvata zajednički je cilj svih hrvatskih udruga

Željko Pakledinac, kao tajnik HNV-a, skrbi o zakonitosti rada Vijeća, priprema prijedloge odluka koje donosi Vijeće ili druga tijela Vijeća, sudjeluje u njihovu radu i vrši druge poslove utvrđene Statutom HNV-a. Pokraj svih ovih poslova, skupa s mjesnom organizacijom DSHV-a, suosnivač je i mjesne udruge kulture HKPU »Zora«, koja već dvije godine uspješno djeluje u Općini Bač. Kao dobar organizator i spreman na sve oblike suradnje, uz još nekoliko pojedinaca, zaslužan je za uspješno proveden popis pripadnika hrvatske zajednice u mjestima općine, povezivanje pet hrvatskih udruga kulture u ovoj općini, te uvođenje izučavanja hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture u školama u Plavni i Vajskoj. Svojom aktivnošću postao je poznat ne samo u Vojvodini, nego i preko granice u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji u Republici Hrvatskoj.

 

 

 

 

 

HR: Budući da obnašate dužnost tajnika HNV-a u sadašnjem sazivu, a u prošlom ste mandatu bili član Upravnog odbora za oblast kulture, kažite nam nešto o ulozi HNV-a te o problematici i prioritetima kojima se ova institucija bavi. Glede toga zanima nas kako uspijevate, poprilično udaljeni od Subotice, aktivno i uspješno izvršavati svoju zadaću?
 
Donošenjem Zakona o nacionalnim savjetima, odnosno vijećima nacionalnih manjina u rujnu 2009. godine nacionalna su vijeća dobila značajne ovlasti u oblasti obrazovanja, kulture, informiranja i službene uporabe jezika i pisma. Ovaj je Zakon omogućio da nacionalna vijeća dobiju važniju ulogu te veći značaj i utjecaj u navedenim oblastima i da izravno sudjeluju u procesu odlučivanja o pitanjima iz tih oblasti, a istodobno se otvorila mogućnost da osnivaju ustanove, gospodarska društva i druge organizacije u ovim oblastima. Kada govorimo o HNV-u, glede ovih oblasti, mogu reći da ovo Vijeće pridaje veliki značaj u ostvarivanju nadležnosti iz navedenih oblasti. Tako je, sukladno ovome Zakonu, HNV, zajedno s AP Vojvodinom, osnivač Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, prve profesionalne institucije u našoj zajednici, osnovane radi očuvanja, unapređenja i razvoja kulturne posebnosti, kao i nacionalnoga identiteta zajednice. Također, HNV je osnivač i NIU »Hrvatska riječ«, ustanove za obavljanje novinsko-izdavačke djelatnosti. HNV najveći značaj pridaje oblasti obrazovanja, što je, po mom mišljenju, opravdano s obzirom da je obrazovanje uz kulturu oblast u kojoj se nacionalne zajednice mogu najviše iskazati.
 
Zvonimir Pelajić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika