Sport i zabava Sport i zabava

(NE)ZABORAVLJENI: Jasna Nemet, košarkašica

 

Zahvaljujući košarci uspjela sam proputovati Europu i danas se uvijek rado prisjećam tih košarkaških godina, kaže bivša reprezentativka 

 

 

Košarkašku karijeru započela je u subotičkom Elektroremontu pod stručim nadzorom trenera Sándora Foldija, osvajajući brojne naslove u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji, a s 19 godina Jasna Nemet je kao jedna od najtalentiranijih igračica svoga doba prešla u redove zagrebačkog Montinga. Tijekom tri uspješne godine u Zagrebu uspjela je osvojiti naslov državnih seniorskih prvakinja, igrati u Kupu »Lilliane Ronchetti« i nastupati za juniorsku reprezentaciju Jugoslavije.

»Šampionski naslov smo osvojile 1982. godine u generaciji Jasne Pepeunik, Marine Bušljete, Sanje Ožegović, Mare Uzelac i drugih, pobijedivši izravne konkurentice iz Tuzle na njihovom terenu. Igrala sam na krilnoj poziciji, a moje specijalnosti su bile skok šut i igra u obrani. Iz tog doba izdvojila bih utakmicu koju smo odigrale u Turskoj, koja je tada još uvijek bila malo zatvorena, te susret u Rusiji protiv ekipe za koju je nastupala legendardna Ouliana Semjonova (213 cm). Nakon Montinga, igrala sam još tri sezone u novosadskoj Vojvodini i u 27. godini prestala s aktivnom igrom. Zahvaljujući košarci uspjela sam proputovati Europu i danas se uvijek rado prisjećam tih košarkaških godina zahvaljujući kojima sam stekla brojna prijateljstva na prostorima nekadašnje zajedničke države, koja i danas osvježavamo na turnirima košarkaških veteranki«, kaže Jasna Nemet.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika