Kolumne Kolumne

Vojvodina za sjećanje

 

Skandaloznom odlukom Ustavnog suda Srbije Vojvodini su osporene 22 odredbe Zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne Pokrajine Vojvodine. Naime, neustavnim je proglašeno definiranje Novog Sada kao »glavnog« grada, te on može biti samo administrativno središte i sjedište pokrajinskih tijela. Za razliku od, primjerice Kragujevca, Vojvodina ne može imati ured u Bruxellesu, a neustavnim je proglašeno i rješenje zakona koje Vojvodini omogućava »bliže uređenje službene uporabe jezika i pisma nacionalnih manjina«, što bi moglo značiti da će »Hrvatska riječ« ubuduće izlaziti na ćirilici. Vojvodina više neće moći poslove iz kulture, prosvjete i javnog informiranja povjeravati vijećima nacionalnih manjina, a prema ocjeni sudija Ustavnog suda Srbije »antiustavnim« se smatra pravo Vojvodine da putem svojih tijela u području poljoprivrede i ruralnog razvoja »donosi, provodi i nadzire mjere agrarne politike i mjere ruralnog razvoja«, da »uređuje, unapređuje i osigurava zaštitu okoliša« te pitanja vezana za lov i ribolov.
Vojvodina je ostala i bez prava donošenja strategije tehnološkog razvoja, osnivanja fondova za sufinanciranje pogona visokih tehnologija, rješavanja stambenih pitanja mladih znanstvenika, te nema prava osiguravati novac za financiranje Vojvođanske akademije znanosti i umjetnosti. Ukoliko se budu osnivale nove jedinice lokalne samouprave, ukidale ili spajale postojeće, Vojvodina neće imati pravo na mišljenje. I tako dalje, ima toga još. 
Prije samo par dana Vojvođani su se prisjetili 9. srpnja 1988. godine kada je »grupa dobro uvježbanih i instrumentaliziranih« građana s Kosova, ali i iz drugih područja Srbije došla u Novi Sad ultimativno tražeći promjenu Ustava Srbije, pod izgovorom da se problemi na Kosovu ne mogu riješiti bez poništenja autonomnih pokrajina i ukidanja svih nadležnosti autonomijama.
Nevladina organizacija Vojvođanski klub podsjeća da je tadašnji srpski populistički pokret srušio Jugoslaviju, razbuktao nacionalističku histeriju i gurnuo Srbiju u rat, diktaturu i bezakonje, te ocjenjuje da danas novu Vladu Srbije žele sastaviti politike i akteri koji su prije 24 godine na protuustavan način srušili autonomiju Vojvodine. Vojvođanski klub ponovio je svoj stav da se zalaže za stvaranje Republike Vojvodine u »Saveznoj Republici Srbiji« i ocijenio da je federalizam lijek za iscijeđenu, iscrpljenu i osiromašenu Vojvodinu, te koristan za sve dijelove Srbije i državu u cjelini. »Vojvodina je postala siromašna, razmjerno najsiromašnija regija, u kojoj nezaposlenost čini skoro 27 posto. Vojvodina se promatra kao komora i velika ostava hrane i potrepština, iz koje se uzimalo bez pitanja«, naveo je Vojvođanski klub.
Poslije dva i pol desetljeća siromašenja Vojvodine, sada je Ustavni sud Srbije Vojvodini oduzeo pravo i na mišljenje. Na kraju će ostati samo ime, za sjećanje.
S. M.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika