Kolumne Kolumne

Budućnost

 

S obzirom na to kakva nam je bila prošlost (»devedesete« i sve ostalo), i to kakva nam je sadašnjost (komentar bespotreban) projekcija ili još bolje ulaganje u budućnost čini se jedinom racionalnom radnjom. Ukoliko ovu ideju promatramo u kontekstu naše manjinske zajednice, onda nailazimo na dobre vijesti jer se na planu ulaganja u budućnost nešto dešava. I to više stvari. Naime, u Hrvatskom nacionalnom vijeću se ovih dana održava trening za pripremu i pisanje projekata koji se realiziraju iz fondova Europske Unije. Većina polaznika su mlade osobe, što znači da će hrvatska zajednica u budućnosti imati ljude sposobne da urade jedan nimalo lak posao – osmisle i napišu projekt i time  (naravno ukoliko projekt prođe) unaprijede neko područje života vojvođanskih Hrvata. Ujedno, ovime je okončana višegodišnja priča (koja se svodila samo na priču) o projektnim menadžerima koji bi servisirali takve potrebe u zajednici. 
Nadalje, valja spomenuti i kako se za vikend u Subotici održava Dužijanca malenih, u kojoj će, kako i sam naziv manifestacije ukazuje, sudjelovati najmlađi članovi kulturno-umjetničkih društava.  Za njih je u subotu planiran izlet i etno radionica u Đurđinu, gdje će imati prilike vidjeti kako su živjeli njhovi preci. Iako možda zvuči kontradiktorno, i takva aktivnost, posebno za pripadnika nacionalne manjine kojem asimilacija »stoji na pragu«, jest neka vrsta ulaganja u budućnost. 
Cijeloj ovoj priči na kraju bih dodao i informaciju kako su u suorganizaciji HNV-a djeca iz hrvatskih odjela u osnovnim školama u Tavankutu, Đurđinu, Maloj Bosni i Žedniku, u petak otputovala na ljetovanje u Novi Vinodolski. Bit će tu naravno kupanja i igranja, ali i »aktivnog odmora« jer će se djeca imati prilike družiti s vršnjacima iz matice, unapređujući poznavanje standardne varijante svojeg materinskog jezika. 
Iako sam čin ulaganja ne znači i da će ono nužno donijeti rezultate, i sam čin pokušaja vrijedan je po sebi. Jer kako kaže jedna pjesma: ukoliko pokušaš najbolje što možeš, najbolje što možeš je sasvim dovoljno.
 
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika