Kultura Kultura

Otoci i jedra – sinonim za hrvatsko primorje

 

 
Već tri i pol desetljeća, Boris Kragić objektivom svojega fotoaparata bilježi dalmatinski krajolik i njegove detalje, te danas gotovo da nema turističkog odredišta u Dalmaciji čije ljepote i osobitosti nije uslikao. Rezultat takve njegove umjetničke zaokupljenosti je i izložba »Kurnatska 'idra« koja se u ponedjeljak 2. srpnja mogla pogledati u vestibilu Gradske kuće u Subotici. 
Izložba prikazuje starinske i suvremene motorne jedrilice u plovidbi oko Kornata, srednjodalmatinskog otočja i nacionalnog parka. Prema riječima autora, izložba je nastajala osam godina i predstavlja njegovu opsesiju ljepotom spomenutoga hrvatskog arhipelaga.
»Kornati su, kako pišu akademici, dio kojega je Bog stvorio za sebe. Dugo je trebalo da me odvuku do Kornata, a sada kad sam stigao ne mogu me odvući. Tamo danas odlazim tri do četiri puta godišnje i snimam. Sada je na Jadranu krenula obnova starih brodova, održavaju se mnoge regate. One ujedno pridonose i turističkoj ponudi, jer je mnogo ljepše jedriti, bez da 'štekće' motor broda«, kazao je fotograf Boris Kragić.
Voditeljica splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika Branka Bezić Filipović predstavila je Borisa Kragića, istaknuvši kako se ovaj »fotograf dalmatinskih detalja« tijekom svoje karijere uspješno okušao u umjetničkoj, reportažnoj, dokumentarnoj i turističkoj fotografiji. Radio je kao fotograf i urednik fotografije u »Slobodnoj Dalmaciji«, nakon čega pokreće vlastiti studio koji danas nosi naziv »Magenta«. Kragić je u svojem dugogodišnjem radu bio sudionik niza skupnih i samostalnih izložaba u Hrvatskoj, a izlagao je i u Ljubljani, te u Londonu. Surađivao je s nizom novina, časopisa i magazina u Hrvatskoj i svijetu. 
 
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika