Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Petrovo u hrtkovačkom zajedništvu

 

 
Još od utemeljenja, 5. travnja 1997. godine, Zavičajni klub Hrtkovčana »Gomolava«, koji djeluje u sastavu Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata, tradicionalno svake godine organizira godišnje skupove na svoj crkveni god, blagdan sv. Petra. Spočetka su se ti skupovi održavali u tri mjesta u Hrvatskoj u kojima je najveća koncentracija iseljenih Hrtkovčana: Kuli, Zagrebu i Rijeci, a početkom gradnje crkve sv. Petra u Kuli, u Požeško-slavonskoj županiji, iseljeni Hrtkovčani svoju središnju proslavu održavaju u tom mirnom slavonskom mjestu. 
Međutim, ove je godine napravljena iznimka; središnja proslava Petrova održana je 29. lipnja u crkvi sv. Petra u Zagrebu, u kojoj je i služena sv. misa za Srijemce. Razlog tomu je činjenica da je svečani čin otvorenja i posvećivanja crkve sv. Petra u Kuli prolongiran za sljedeće Petrovo. Otvarajući godišnji skup u Zagrebu predsjednik Zavičajnog kluba Hrtkovčana »Gomolava« Antun Plivelić pozdravio je sve goste i uzvanike te podsjetio na tragične događaje početkom devedesetih godina prošlog stoljeća kada je iz Hrtkovaca prognano oko 600 hrtkovačkih obitelji diljem Hrvatske i svijeta, a od toga broja 460 obitelji je protjerano u prve dvije ratne godine, 1991. i 1992., s tim da je za samo 19 dana, od 10. do 29. lipnja 1992. godine, u Kulu odselilo šezdesetak obitelji, oko 190 ljudi, zamijenivši svoje kuće i uređena imanja za kuće i okućnice kulskih Srba.
Skup Hrtkovčana završen je u kasnim poslijepodnevnim satima i još je jednom pokazao da su tragični događaji iz prošlosti svakom pojedincu dali novu snagu, da je duh naroda, njegovih običaja i rodnog zavičaja neuništiv, a upravo je ta duša kroz svoj zavičajni klub udahnula novi život Hrtovčanima razasutim širom Hrvatske i svijeta te postao simbolom zajedništva, kao dragocjenom odrednicom životnoga puta u kojem su stoljećima, rame uz rame, stajali mnogi Hrtkovčani sačuvavši svoj identitet od prošlosti i zaborava.
 
Z. Žužić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika