Kolumne Kolumne

Dačić kaže...

 

Srbija dobiva vladu SNS-SPS-URS, piše »Politika« u srijedu. Dalje piše kako je poslije 48 dana pregovora i dramatičnih obrata »iz sata u sat« Ivica Dačić »prelomio« i Socijalistička partija Srbije ulazi u vladu sa Srpskom naprednom strankom i Ujedinjenim regionima Srbije, a Demokratska stranka odlazi u oporbu. Dio paketa je premijerska funkcija za Dačića. Ukoliko bude tako, opet se potvrđuje ocjena da Dačić jasno i glasno govori što drugi neće. Sjetimo se izborne noći kada je predsjednik Socijalističke partije Srbije, nakon povoljnih izbornih rezultata svoje stranke, izjavio: »Možda se ne zna tko će biti predsjednik, ali se zna tko će biti premijer«.
Pa da čujemo što je sve rekao Dačić posljednjih nekoliko dana. Rekao je kako još nije donio konačnu odluku o tomu s kim će formirati vladu. Poručio je i kako ne bira između Srpske napredne stranke ili Demokratske stranke, Tomislava Nikolića ili Borisa Tadića, nego bira hoće li voditi vladu ili će samo biti njezinim dijelom. Rekao je i kako je tek prije četiri dana dobio službenu ponudu iz SNS-a i da je to »vrlo ozbiljna ponuda« o kojoj se mora dobro razmisliti. Kaže i kako želi ostati korektan prema dosadašnjim koalicijskim partnerima DS-u i Tadiću i da za njega nije najvažnije hoće li biti premijer. Međutim, smatra Dačić, suštinsko pitanje za njihovu koaliciju ipak je – zašto biti u nečijoj vladi, ako je možeš voditi. 
Osim ovih taktičkih pitanja i tvrdnji koje se tiču formiranja vlade i pitanja morala »najbolje udavače« koja ne želi uvrijediti bivšeg partnera (već se valjda mirno i bezbolno razići) u sadašnjoj političkoj realnosti Dačić, prije svega, vidi šansu za ozbiljno političko repozicioniranje SPS-a. Jer, kaže Dačić, ovo je povijesna prilika za njihovu koaliciju, kako bi svoj politički profil definirali tako da budu jedan od tri najznačajnija politička čimbenika u Srbiji čime se pokušaji uspostave dvostranačja u Srbiji poništavaju. Nema sumnje, Dačić, osim što umije lijepo pjevati, zna dobro i plesati.
J. D.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika