Kolumne Kolumne

Sličnosti i razlike

 

Sličnosti i razlike
 
Pokrajinska skupština konstituira se, kako je najavljeno, danas, a u novoj vladajućoj koaliciji sve je već dogovoreno. Demokratska stranka, Socijalistička partija Srbije, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih Mađara dogovorili su – mjesto predsjednika Skupštine pripada SVM-u, odnosno  Istvánu Pásztoru, a predsjednik će vojvođanske Vlade po treći put biti potpredsjednik DS-a Bojan Pajtić.
Na republičkoj razini stvari ne idu tako glatko. Umjesto Dačića, za kojega se smatra da često javno govori ono što potiho misli cijeli politički vrh u Srbiji, o izgledima za formiranje nove vlade Srbije izvjestio nas je njegov stranački kolega Petar Škundrić. On je u utorak kazao kako očekuje da se pregovori o formiranju vlade završe za sedam do osam dana. Koje će stranke činiti vladajuću koaliciju nije želio špekulirati, no vlastitu procjenu temelji na činjenici da su, kaže Škundrić, sve stranke koje su potencijalni članovi buduće vladajuće koalicije iznijele svoje stavove i principe na kojima žele da se formira nova vlast. 
O tomu tko će fomirati novu vladu uveliko pak špekuliraju mediji. Beogradski tisak u srijedu najavljuje za kraj tjedna zajednički sastanak DS-a sa SPS-om, LDP-om i URS-om, koji bi, ocjenjuju, mogao biti odlučujući za formiranje buduće vlade. Ili će je formirati ove četiri stranke, sa svojim pratećim koalicijama, ili rastu šanse pojedinačnog pobjednika izbora – Srpske napredne stranke. Kako prenose mediji sve ovisi o tomu hoće li uspjeti pomirba Tadića i Dinkića, a u kojoj je glavni »pomiritelj« Dačić.
Mjesec i pol dana prošlo je od parlamentarnih izbora, a gospodarski stručnjaci upozoravaju na potrebu što bržeg formiranja vlade i rješavanja gorućih problema, prije svega na gospodarskom i socijalnom planu, dok pregovori traju li traju – i službeno i neslužbeno. Opći dojam jest da bi novu vladu mogao formirati svatko sa svakim i da su ideološke razlike ustupile mjesto zajedničkim »vrijednostima«, od kojih je glavna – biti i ostati na vlasti.
J. D.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika