Kolumne Kolumne

Predsjednik i regija

 

Predsjednik i regija
Kako će dolazak Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije utjecati na odnose u regiji jedno je od pitanja o kojemu se raspravljalo u medijima prije i nakon Nikolićeve inauguracije. Prije inauguracije glavno je pitanje bilo tko će, a tko neće doći iz regije, a nakon inauguracije što znači nedolazak predsjednika Hrvatske, Slovenije, BiH i Makedonije. Zbrajajući analize po medijima, ocjena političkih analitičara je da su »susjedi« zauzeli oprezan stav, da će jedno vrijeme čekati i vidjeti kako će se dalje odvijati stvari, no da ne žele poticati ili produbljivati sukobe nego žele nastaviti razvijati dobre odnose i suradnju u regiji.
Tim više jer, ocjenjuju analitičari, suradnja koja je uspostavljena na različitim poljima odvija se u regiji neovisno o potezima vladajućih elita. Kada je riječ o odnosima između Hrvatske i Srbije, kulturna suradnja i razmjena sve je jača, uspostavljaju se prometne veze koje su bile prekinute, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej posjetio je prošlog tjedna Hrvatsku i susreo se sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije nadbiskupom Marinom Srakićem, hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem. Nastavlja se i bilateralna vojna suradnja – vojni izaslanik Republike Hrvatske, brigadir Marin Gregorović, i zastupnik načelnika Uprave za međunarodnu vojnu suradnju srbijanskog Ministarstva obrane Republike Srbije, pukovnik Predrag Kraljević, potpisali su u utorak Plan bilateralne vojne suradnje za 2012. godinu, priopćilo je Ministarstvo obrane Republike Srbije. U Zagrebu su se pak istoga dana susreli predsjednici gospodarskih komora zemalja bivše Jugoslavije i razgovarali o unapređenju regionalne suradnje u kontekstu ulaska Hrvatske u EU. 
Sve u svemu život ide dalje, Europska je Unija prihvatila Nikolića kao novoizabranog predsjednika čija je radikalska prošlost utjecala na to da se pažljivo prati svaka njegova izjava, a pratit će se i svaki njegov budući korak kako bi se vidjelo hoće li se deklarativni proeuropski i pomirljiv stav primijeniti i u konkretnim potezima. 
J. D.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika