Tema Tema

Iskazana politička amnezija biračkog tijela

Nakon završenih izbora na svim razinama i pobjede Tomislava Nikolića u drugom krugu predsjedničkih izbora, razgovarali smo s dopredsjednicom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Vesnom Prćić o njenom viđenju i ocjenama izbornih rezultata, ali i o iznesenim optužbama za izbornu krađu na parlamentarnim i lokalnim izborima, kao i o pojavi fenomena tzv. bijelih listića.

 

 

 

 
HR: Kako vidite rezultate parlamentarnih izbora? Koje probleme građana bi trebala buduća Vlada najprije rješavati, na koje se probleme fokusirati? Koliko je važan nastavak puta za ulazak u Europsku Uniju i što građane Srbije čeka poslije izbora na ekonomskom planu?
Razmjerno broju političkih stranaka koje su registrirane u Srbiji, kao i važnosti angažiranja u republičkom parlamentu, raznolikost kandidata je bila očigledna, a samim tim i predloženih programa, te prioritetnih ciljeva. I ovi izbori pokazali su podjeljenost građana spram političkih opcija, ali i potpunu političku amneziju birača, čemu je uvelike pridonijela furiozna višemjesečna kampanja uvjeravanja o promjenama u programima.
Smatram da su problemi građana nagomilani, naročito u socijalnoj sferi, koja se najviše i dotiče građana, ponajviše zbog nezaposlenosti. Gospodarstvo nije ništa manji problem, koje će se teško pokrenuti u situaciji potpune neizvjesnosti za strane investitore, koji uz to moraju ispuniti i brojne uvjete postavljene srbijanskim pozitivnim propisima.
Srbija mora nastaviti put ka europskoj obitelji – osobito smatram važnim priključenje Uniji zbog normativnog uređenja države, poglavito u domeni ostvarivanja manjinskih prava, gdje vidim priliku za hrvatsku zajednicu da napreduje u svim oblastima svog djelovanja. Istodobno, raditi na integraciji i ispunjavanju uvjeta, podrazumijeva razvoj i održavanje dobrosusjedskih odnosa, ali sva ova pitanja, odnosno odgovori na njih, ovise od većine koja će međustranačkim podjelama biti nametnuta, kao ona koja odlučuje, te prioritetima koje postavi.
Imajući u vidu trajanje, ali i dalekosežne posljedice svjetske ekonomske krize, smatram da novi sastav Vlade nikako neće donijeti ubrzo dobrobit za građane, ne toliko brzo, koliko je neophodno građanima da bi ih oni osjetili u svakodnevnom životu.  
 
Zvonko Sarić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika