Tema Tema

Izbori su malo toga promijenili

Slaven Bačić, predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća u razgovoru za naš tjednik iznosi svoju procjenu rezultata predsjedničkih i parlamentarnih izbora, ostvarivanja manjinskih prava i položaja hrvatske nacionalne zajednice u svjetlu ovih izbora, kao i predviđanja u slučaju pobjede jednog ili drugog predsjedničkog kadidata u drugom krugu predsjedničkih izbora.

 

 

 

HR: Kako ocjenjujete završene parlamentarne izbore, prvi krug izbora za pokrajinski parlament i prvi krug predsjedničkih izbora?
 
I ovi su izbori potvrdili da je biračko tijelo većinskoga naroda duboko podijeljeno, a razvodnica jest europska agenda zemlje. Međutim, antieuropejstvo u srpskom biračkom tijelu nema značenje koje ima u Norveškoj ili Švicarskoj, gdje je ključna ekonomska dimenzija. Ono je ovdje lukašenkovskoga tipa – čisto političko pitanje, pri čemu je izolacionizam začinjen nacionalizmom i manje-više otvorenim teritorijalnim aspiracijama ka susjednim zemljama i narodima, što gotovo u potpunosti potiskuje gospodarska i socijalna pitanja. Drugim riječima, na najširem političkom planu u Srbiji teško dolazi do otklona od anticivilizacijske Miloševićeve politike iz 1990-ih, što odražavaju i ovi izborni rezultati. Glede izbora u Vojvodini, karakteristična je, kao i dosad, nešto značajnija proeuropska većina u odnosu na ostatak države, ali i istodobni uspjeh desnih ekstremista koji su prošli cenzus. Međutim, kao rezultat dvadesetogodišnje baštine »jogurt-revolucije« ni sada u Vojvodini neće biti autonomnoga političkog života, nego tek provođenja međustranačkih dogovora iz Beograda. Glas nacionalnih manjina se, zbog postojećeg izbornog sustava, uglavnom slabo čuje, iako su one, kao i dosad, jasno proeuropski opredijeljene, budući da pripadnici manjinskih naroda uglavnom glasuju ili za manjinske stranke, koje su za europske integracije zemlje, ili za veće stranke, uglavnom liberalnije orijentacije. Dakle, u bîti izbori su malo toga promijenili!
 
Zvonko Sarić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika