Kolumne Kolumne

Privremeno rješenje

 

Politička scena Srbije neće više biti ista zbog ovoga što se događa, institucije neće više biti iste, ocijenila je Sonja Liht, predsjednica Fonda za političku izuzetnost, založivši se da se slučaj navodne izborne krađe ispita do kraja. Naime, ovo su izbori na kojima je prvi put poslije demokratskih promjena 2000. godine pokrenuta tema izbornih zlouporaba. I dok je predizborna kampanja ocijenjena kao blijeda, dosadna, bez jasnih poruka, ideja i političkih programa, ono što je uslijedilo nakon prvog kruga izbora mnoge je podsjetilo na neka »nedemokratska vremena« i režime kada se vlast čuvala po svaku cijenu, a oporba optuživala za izazivanje kaosa i nereda. 
Pitanje je li bilo krađe ili se radi o »ljutnji« onih koji nisu dobili onoliko glasova koliko su priželjkivali saznat će se kada se utvrde sve činjenice. Dotad nam predstoji drugi krug izbora za predsjednika Srbije i drugi krug pokrajinskih izbora – za zastupnike prema većinskom sustavu za Skupštinu AP Vojvodine. 
Jedina parlamentarna stranka s hrvatskim predznakom osvojila je zastupnička mjesta, nastupom u koaliciji »Izbor za bolji život« i sukladno tomu pozvala svoje birače da glasuju za predsjedničkog kandidata ove koalicije. Demokratski savez Hrvata u Vojvodini ističe kako su donijeli dobru odluku, podvlačeći izborni neuspjeh stranaka nacionalnih manjina koje u samostalnom nastupu nisu uspjele osvojiti značajniji broj mandata – osim jednog zastupnika u republičkom parlamentu. Zbog toga ova stranka ponavlja ranije stajalište kako je jedino prihvatljivo rješenje politika zajamčenih mandata jer su bez njih manjinske stranke u startu hendikepirane te se ne mogu ravnopravno natjecati s dobro organiziranim »velikim strankama«. 
Međutim, bez obzira na to što je zajamčena zastupljenost manjina u parlamentu izričito predviđena Sporazumom o zaštiti manjina između Srbije i Hrvatske iz 2004., Slaven Bačić, predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća, ističe da se izborni sustav za skupštinu Srbije i dalje temelji na Miloševićevu zakonodavstvu, nepovoljnom za manjinske stranke, te da je u ovim uvjetima opredjeljenje DSHV-a za ulazak u koaliciju s DS-om jedna od rijetkih realnih opcija. Bačić ističe da će se nastaviti inzistirati da Srbija napokon provede ono na što se obvezala, a sve dotad je ulazak u parlament moguć samo preko koalicijskih lista, što je tek privremeno rješenje koje se ne temelji na pravnoj obvezatnosti nego na dobroj volji jednog aktera s političke scene.
J. D.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika