Tema Tema

Optužbe bez pokrića

 

Nakon što je tužiteljstvo priopćilo da je izborni materijal pokraden nakon prebrojavanja glasova, te da nije bilo »prekrajanja« izborne volje građana, lider SNS-a je poručio da je tužiteljstvo »produžena ruka DS-a«
Demokratska stranka je pozvala OEBS i CeSID da u drugom krugu predsjedničkih izbora upute veći broj promatrača na biračka mjesta u Srbiji i pojačaju kontrolu izbornog procesa.
 
 
 
 
Pokrajinski izbori – drugo poluvrijeme
 
 
Na konferenciji za medije 9. svibnja u Vladi Vojvodine, Pokrajinsko izborno povjerenstvo je predstavilo konačne rezultate izbora za Skupštinu AP Vojvodine prema proporcionalnom sustavu i rezultate prvog kruga za polovicu pokrajinskih zastupnika koji se biraju prema većinskom sustavu. Na izbore za zastupnike u Skupštinu AP Vojvodine izašlo je 1.011.401 glasača ili 58,30 birača upisanih u Pokrajini. Od ukupno 120 poslaničkih mjesta u pokrajinskom parlamentu, šezdeset mandata se bira prema proporcionalnom sustavu, a druga polovica zastupnika će biti izabrana prema većinskom izbornom sustavu. 
Šezedeset mandata za pokrajinske zastupnike koji su izabrani na listama za izbore prema proporcionalnom sustavu, u novom sazivu Skupštine APV raspodijeljeno je na sljedeći način: lista Izbor za bolju Vojvodinu - dr. Bojan Pajtić s osvojenih 20,98 posto glasova dobila je 16 zastupničkih mjesta, Promenimo Vojvodinu - Tomislav Nikolić 14 mandata s osvojenih 18,32 posto glasova, lista SPS - Ivica Dačić, PUPS, JS i SDPS ima 9 zastupničkih mjesta s 11,26 posto osvojenih glasova, Liga socijaldemokrata Vojvodine - Nenad Čanak ima 8 zastupnika i osvojenih 11,04 posto glasova. Srpska radikalna stranka - dr. Vojislav Šešelj osvojila je 6,3 posto glasova i osigurala 5 zastupničkih mjesta, lista SVM - Istvan Pasztor 6,15 posto glasova i 4 zastupnička mandata, kao i lista DSS - dr. Vojislav Koštunica koja je s 5,92 posto glasova također dobila 4 zastupnička mjesta.
Cenzus od 5 posto nisu prešle liste URS - Mlađan Dinkić (3,8 posto), lista Vojvođanski preokret LDP, SPO - Čedomir Jovanović s (4,7 posto), Dveri za srpsku Vojvodinu (4,56 posto), kao i liste Svi zajedno - Laszlo Rac Szabo (0,47 posto), lista Partija mađarske nade - Balint Laszlo (0,59 posto), lista Crnogorska parija - Nenad Stevović (0,26 posto) i SDS - Dragan Rašić (0,64 posto).
Za izbor zastupnika prema većinskom sustavu u drugom izbornom krugu, koji će biti održan 20. svibnja, najviše je kandidata za poslanike s liste Izbor za bolju Vojvodinu - dr. Bojan Pajtić, 50 kandidata, lista Promenimo Vojvodinu - Tomislav Nikolić ima 26 kandidata, Lista SPS - Ivica Dačić, PUPS, JS, SDPS ima 16 kandidata, SVM - Istvan Pasztor ima 10 kandidata, LSV Nenad Čanak 8 kandidata, URS 2, DSVM 1 i DSS - dr. Vojislav Koštunica 1 kandidata za pokrajinskog skupštinskog zastupnika u drugom izbornom krugu.
 
Zvonko Sarić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika