Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Hrvatska riječ u Zagrebu

Prošli je petak u Palači Matice hrvatske u Zagrebu održano predstavljanje knjiga objavljenih u nakladi NIU »Hrvatska riječ« iz Subotice, te časopisa za književnost, umjetnost i znanost »Klasje naših ravni« Ogranka Matice hrvatske u Subotici.

 

 

 

 

 

Riječ je o ustanovi čija književna produkcija, u razdoblju od 2005. do 2012. godine, obuhvaća 50 naslova, a uskoro izlaze još tri djela koja su u pripremi. Naravno, moglo ih je biti objavljeno barem još toliko, ako je suditi prema raspoloživim, kvalitetnim rukopisima, ili još i mnogo više, pridodamo li sva relevantna djela iz književne prošlosti ovoga podneblja, koja smo dužni poznavati, pomno proučiti i ostaviti naraštajima koji dolaze. O objavljenim djelima NIU »Hrvatska riječ« očitovali su se mnogi ugledni pisci, stručna kritika i drugi kompetentni sudionici književne javnosti, te drugi nakladnici, koji dobro poznaju sve teškoće, izazove i iskušenja uspostave konzistentne nakladničke djelatnosti, pogotovo u manjinskoj zajednici, u kojoj je mnogo toga, iz različitih razloga, postavljeno mimo knjige, a nerijetko i protiv nje! Dokaz uspješnosti ove ustanove je i dobiveno priznanje na zagrebačkom 32. Interliberu 2009. godine, kada je za okruglim stolom poznavalaca spisateljstva, knjige, kritike i nakladništva, u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, nakladnička djelatnost NIU »Hrvatska riječ« proglašena za najbolju, u cjelokupnom izvandomovinstvu. Ne samo u pogledu brojnosti objavljenih naslova, već i njezine profiliranosti.
Predstavljanje Nakladničke djelatnosti NIU »Hrvatska riječ« i časopisa »Klasje naših ravni« u Zagrebu otvorio je tajnik Matice hrvatske Stjepan Sučić, a govorili su dr. sc. Sanja Vulić, prof. Đuro Vidmarović, Naco Zelić i urednik Milovan Miković.  
 
Zlatko Žužić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika