Kolumne Kolumne

Novi ciklus

 

Predstavnici hrvatske nacionalne manjine u Srbiji boravili su 1. i 2. ožujka u Zagrebu gdje su imali niz susreta s dužnosnicima Vlade Republike Hrvatske. Ovaj je posjet dogovoren prigodom nedavnog susreta s ministricom vanjskih i europskih poslova RH Vesnom Pusić u Beogradu, kako bi se  razgovaralo s članovima nove hrvatske Vlade o pitanjima ključnim za identitet i opstojnost hrvatske zajednice u Srbiji. Vojvođanski Hrvati sastali su se s ministrima ključnih resora za Hrvate u Srbiji – ministricom kulture Andreom Zlatar Violić, ministrom znanosti obrazovanja i sporta Željkom Jovanovićem i sa zamjenicima ministrice Vesne Pusić. Kako kažu naši sugovornici, dosadašnji susreti s ministrima nove hrvatske Vlade su više nego ohrabrujući i očekivanja su velika. 
Jedan od sugovornika nas je podsjetio i na dosadašnja iskustva odlazaka u Zagreb, gdje su po principu »Martin u Zagreb, Martin iz Zagreba« predstavnici vojvođanskih Hrvata išli, upoznavali hrvatske dužnosnike s problemima no problemi se nisu rješavali. 
Nakon održanih razgovora predstavnici vojvođanskih Hrvata očekuju i nadaju se promjeni dosadašnje prakse. Očekuju, nadalje, da će se stvari pokrenuti s mrtve točke i da će se početi rješavati problemi u  obrazovanju, političkoj predstavljenosti hrvatske manjine, kulturnoj suradnji i sl. Ministrica kulture Zlatar Violić je istaknula tijekom sastanka, a i u nedavnom intervjuu za naš tjednik, da je primarni interes hrvatske vanjske politike regionalna suradnja i sukladno tomu razvijanje kontakata s Hrvatima u Vojvodini. O regionalnoj suradnji ministrica kulture Zlatar Violić razgovarala je i s veleposlanikom Republike Srbije u Hrvatskoj Stanimirom Vukićevićem kojega je primila u službeni posjet 6. ožujka, a u razgovoru su razmijenjene i »informacije i mišljenja o nedostatnom statusu i situaciji vojvođanskih Hrvata u Srbiji«. 
Okvir je, dakle, postavljen. Još samo da se i vojvođanski Hrvati uklope u njega. 
J. D.   
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika