Intervju Intervju

Vojislav Sekelj: Politika i moral kod nas su se razišli

Društveno-politički kontekst danas je drugačiji u odnosu na devedesete godine prošloga stoljeća, tada su vremena bila »čupavija« i gadnija, ali situacija se nije mnogo promijenila od tada

 

 

HR: Jesu li tekstovi sadržani u knjizi »Kako se branilo dostojanstvo« isključivo kroničarski trag do vremena kada su objavljivani ili sadrže određenu aktualnost?

Ovih dana sam ponovno pročitao te tekstove, a s obzirom da su objavljivani prije više od desetljeća, iz sadašnje perspektive mogu reći da su nažalost ti novinski napisi i danas aktualni, jer se u biti na političkom polju nije mnogo toga promijenilo, osim činjenice da su završeni ratovi na prostoru bivše Jugoslavije. Društveno-politički kontekst je drugačiji u odnosu na devedesete godine prošloga stoljeća, tada su vremena bila »čupavija« i gadnija, ali situacija se nije mnogo promijenila od tada. Traje gospodarska kriza, što nam je svima jasno po našim džepovima, a glede političke situacije, nakon listopadskih promjena i buđenja nade kod građana u bolji život, vremenom se dogodio totalni pad, urušavanje moralnih i etičkih vrijednosti i to me najviše boli. Ponovno smo zasuti kič proizvodima, počevši od medija, pa do kvazi kulture, a u polju politike nema morala, namnožili su se mediokriteti među političarima, a njihove izjave govore da nema suvislosti niti težine, čak ni ozbiljnosti u njihovim nastupima i radu, a to znači da nema odgovornosti. Politika i moral su se kod nas razišli. Ni u ovome aktualnom političkom kontekstu nema svježine. Tekstovi o kojima je riječ, kritički su govorili upravo o pojavama koje su bile aktualne i u političkom polju devedestih godina.

Zvonko Sarić

Opširnije u tiskanom izdanju i u internetskom izdanju za pretplatnike

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika