Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tomislav Stantić izabran za predsjednika

Tomislav Stantić izabran je u subotu (27. veljače) za predsjednika novoosnovanog Hrvatskog građanskog saveza (HGS). Za njega su na osnivačkoj sjednici na Paliću glasovali svi prisutni osnivači i članovi ovog pokreta, čiji će cilj, kako u programskom dokumentu stoji, biti unapređenje ljudskih i manjinskih prava, te jačanje građanskog društva i demokracije u Srbiji.
Stantić je, neposredno nakon izbora, rekao kako je HGS formiran nakon »dvije godine borbe unutar hrvatske zajednice«:
»Smatramo da je nemoguće urediti svoje dvorište, odnosno demokratske odnose u hrvatskoj zajednici kojima nismo zadovoljni, a da ne budemo dio procesa koji uređuje cijelo naše zajedničko dvorište u Srbiji, odnosno Vojvodini. U tom smislu, uvjereni smo da možemo dati snažan doprinos razvoju naše i svih drugih manjinskih zajednica, ali i drugih važnih političkih pitanja koje trenutačno imamo«.
Ističući da je već razgovarao s predstavnicima mađarske, romske, slovačke i rusinske zajednice, on je pozvao i predstavnike ostalih nacionalnih zajednica da počnu s »čišćenjem svoga dvorišta«. S tim u vezi, on je rekao i kako će ova njegova inicijativa vjerojatno naići na bolji prijem kod oporbe unutar manjinskih zajednica nego li kod rukovodstava nacionalnih vijeća.
»Mi smo imali zajednicu koja je zatvorena, tu ne mislim samo na hrvatsku nego i na ostale manjinske zajednice, i vidjeli smo da najkvalitetniji ljudi unutar te zajednice jednostavno ne mogu doći do izražaja. Mi smo to pokušali u Hrvatskom nacionalnom vijeću, ali se pokazalo da je to nemoguće, jer i za najbolju inicijativu uvijek budete preglasani«, rekao je Stantić.
On je istaknuo kako nije slučajno što je HGS formiran uoči raspisivanja izbora, dodajući da će odluku o tome hoće li na njih i izaći donijeti vrlo brzo. S obzirom na to da su među gostima osnivačke skupštine bili i predstavnici Socijaldemokratske stranke, pokreta »Dosta je bilo«, Pokreta za preokret, Levice Srbije, pa i Pokrajinskog odbora Socijalističke partije Srbije, upitan mogu li se među njima tražiti potencijalni partneri, Stantić je rekao kako je njihovo prisustvo očit dokaz da svatko od njih s HGS-om dijeli »bazične građanske vrijednosti«. Upitan hoće li HGS »razgovarati s Demokratskim savezom Hrvata u Vojvodini« Stantić je odgovorio kako tijekom dvije godine niti od te stranke niti od Hrvatskog nacionalnog vijeća nikada nisu dobili poziv »ni za sekundu razgovora«:
»U tom smislu, ne vjerujem da će se nešto slično dogoditi niti ubuduće. Ako se i dogodi, mi smo uvijek otvoreni za razgovore, kao uostalom i sa svim strankama demokratske orijentacije. U taj korpus smatram da pripada i DSHV.«
Osim predsjednika, na osnivačkoj skupštini izabran je i sedmočlani Izvršni odbor HGS-a kojega čine: Ljiljana Crnić, Mihajlo Balić, Stanko Krstin, Jelena Sabljak, Vesna Zelenika, Marinko Prćić i Živko Grozdanić, a kao sjedište Pokreta izabran je Novi Sad.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika