Kultura Kultura

»Klapim dužijancu bili salaša«

U Galeriji Hrvatskog kluba Augusta Šenoe u Pečuhu prošloga tjedna, 18. travnja, otvorena je izložba fotografija Ivana Ivkovića Ivandekića pod nazivom Klapim dužijancu bili salaša. Na izložbi je prikazano 18 fotografija preko kojih su se posjetitelji mogli upoznati sa sadržajima dužijance, od salaša gdje je nastala kao obiteljski običaj, obiteljskog risa, blagoslova žita, Tijelova, drugih manifestacija koje čine dužijancu te fotografija preko kojih se vidi njezin razvoj od početka do današnjih dana. Fotografije su nastajale tijekom više od 25 godina.

Čuvati naslijeđe

Izložbu je otvorila ravnateljica Neprofitnog poduzeća za kulturu, informativnu i izdavačku djelatnost Croatica iz Budimpešte Tímea Šakan-Škrlin. Poruka fotografija, kako je istaknula, jest da trebamo poštovati ono što imamo, što smo naslijedili, ali i da to moramo prenijeti budućim generacijama.

»Ovo što ovdje vidite nisu samo slike, to je i neka priča. Unatoč modernizaciji, promjenama u našim životima i društvima, vrijednosti koje nosimo u srcu ne smijemo zaboraviti«, rekla je Šakan-Škrlin.

Moto Ivandekićeva rada je »slikam ono što nestaje, to se danas može samo klapiti (sanjati, snivati)«. Osim bavljenja fotografijom, snima i video zapise te piše šaljive tekstove i objave na Facebooku, a svojim uradcima promovira kulturu, nošnju, običaje i govor bunjevačkih Hrvata iz Bačke.

»Dužijanca je nastala u obitelji i na fotografijama se može vidjeti kako se razvijala. Mislim da je dužijanca koju danas organizira Udruga bunjevačkih Hrvata Dužijanca dostigla najvišu razinu. Pišem na bunjevačkoj ikavici, jer ne nestaju samo ovi običaji već se i taj dijalekt danas mora čuvati. Poznat sam po tom da klapim u trokutu Subotica – Đakovo – Pečuh, jer osim onih koje se održavaju u Subotici i okolici pratim i manifestacije vezane za Hrvate u Hrvatskoj i Mađarskoj«, rekao je autor izložbe Ivan Ivković Ivandekić.

Glazba i ples

Lijepom ugođaju otvorenja izložbe pridonio je Ženski pjevački zbor Augusta Šenoe koji je izveo hrvatske pjesme iz okolice Pečuha i podravskog dijela Mađarske. Nakon službenog dijela otvorenja za dobro raspoloženje pobrinuo se Antuš Vizin koji je na harmonici svirao bunjevačke pjesme te su se članice KUD-a Tanac iz Pečuha Vesna Velin i Gabriella Tiszai pridružile Ivanu Ivakoviću Ivandekiću u plesu.

Fotografije za izložbu izradila je medijska kuća Croatica, a zanimljivo je spomenuti da je u istom Klubu Ivković Ivandekić prije deset godina, 2014., također imao izložbu pod nazivom Zbogom bili salaši.

Prošlotjedna izložba je upriličena na poziv voditelja Kluba Miše Šarošca, a otvorenju su, među ostalim, nazočili i predstavnici Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Pečuhu, Hrvatskog vrtića, osnovne škole, gimnazije i Učeničkog doma Miroslav Krleža i tjednika Hrvatski glasnik.

N. Skenderović

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika