Aktualno Aktualno

DZH: Ostvarili smo svoj cilj

U povodu izbora za XI. saziv Hrvatskog sabora Demokratska zajednica Hrvata se zahvaljuje svim Hrvaticama i Hrvatima koji su svojim glasom podržali izbornu listu »Fokus – Republika« u XI. Izbornoj jedinici, na izborima za XI. saziv Hrvatskog sabora. Izbornu listu »Fokus – Republika« u XI. Izbornoj jedinici listom su činili kandidati iz Srbije, a nositelj je bio dr. Tomislav Stantić.

»Demokratska zajednica Hrvata ostvarila je svoj cilj, plasirajući se kao druga, osvojivši više glasova nego sve ostale, lošije plasirane liste, zajedno. Kratku kampanju obilježili su nemogući uvjeti i nedostatak financijskih sredstava«, navodi se se između ostalog u priopćenju DZH.

Kako se dodaje, koalicija »Fokus-Republika« za samo četiri mjeseca od osnutka uspjela je osvojiti jedno mjesto u Hrvatskom saboru, te tako postati parlamentarna stranka.

»Imajući u vidu iznimno složenu raspodjelu mandata u XI. sazivu Hrvatskoga sabora, ovaj jedan mandat može se pokazati veoma značajnim. Najvažniji benefit, po ukupne demokratske procese u hrvatskoj zajednici u Republici Srbiji, međutim, jest činjenica da su ovdašnji Hrvati, prvi puta, imali mogućnost glasovati između dvije različite liste na izborima za Hrvatski sabor na kojima su se nalazili kandidati iz Republike Srbije. Dvije liste, s iznimno različitim političkim i javnim habitusom, vokabularom, kulturom komunikacije, vrijednostima koje promoviramo i politikama koje provodimo, jer, napose, kakvi su to izbori na kojima se kandidira samo jedna lista«, stoji u priopćenju DZH-a.

H. R.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika