Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Za­ključena ob­ljet­ni­ca 125 go­di­na od osnut­ka

U subotičkoj Gradskoj knjižnici održana je 29. ožujka promocija knjige mr. Lazara Ivana Krmpotića »125 godina od osnutka Pučke kasine«. Nakon što je Predsjednik »Pučke kasine 1878« mr. Ivan Rudinski pozdravio publiku, konzulicu iz Generalnog konzulata RH u Subotici Ivu Aranjoš i sudionike programa, istakao je kako ta promocija zaokružuje sve održane promocije tijekom prošle godine u organizaciji »Kasine« i zaključuje proslavu obljetnice 125 godina od osnutka ove društveno-kulturne institucije.
    »Dopredsjednik ‘Kasine’ mr. Krmpotić obavio je ni malo lak zadatak. Napisao je knjigu o djelovanju ‘Kasine’ do ukidanja i oduzimanja imovine u prvim godinama nakon Drugog svjetskog rata, a u knjizi bilježi i postignuća od 1998. godine nakon ponovnog uspostavljanja institucije pod nazivom ‘Pučka kasina 1878’, dok je Ljudevit Vujković Lamić prikupio dokumentarni materijal koji je objavljen u knjizi«, rekao je mr. Rudinski.
Tajnik »Kasine« Ljudevit Vujković Lamić pročitao je prikaz knjige koji je napisao povjesničar s Instituta »Ivo Pilar« iz Zagreba Krešimir Bušić. »Autor je ovu knjigu zamislio i problemski, jer uz osnovne povijesne podatke o prošlosti ‘Kasine’, pisac se često služi analogijama, te stavlja prošlost u korelaciju sa sadašnjošću, pa na taj način izražava i osobni stav koji je u skladu s njegovim životnim i ljudskim uvjerenjima«, pročitao je među ostalim Vujković Lamić iz Bušićevog teksta.
    Recenzent knjige, ravnatelj Historijskog arhiva Subotica Stevan Mačković, rekao je da se nada kako će obnovljena »Kasina« postići rezultate one ‘prve’ koja je ukinuta. »Entuzijasti koji su obavili rad na knjizi zaslužuju pažnju. Ovo djelo spada u domenu lokalne historiografije i popunjava praznine i nepoznanice, te otvara pitanja koja tek treba riješiti na znanstvenoj razini«, rekao je Stevan Mačković.
    Autor knjige mr. Krmpotić govorio je o radu na knjizi i istakao kako je njegov životni kredo sakupiti rasutu crkvenu, povijesnu i kulturnu baštinu na jedno mjesto i predati je pokoljenjima koja dolaze. U glazbenom dijelu večeri kompozicije je izvodio komorni tamburaški orkestar »Musica chorda«.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika