Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nove razine ko­mu­ni­ka­ci­je

Dio uposlenih iz Gradskog muzeja Subotica posjetio je tijekom ožujka Muzej Slavonije u Osijeku. Pored razmjene iskustava i literature, povjesničari i kustosi posjetili su izložbu posvećenu loži »Budnost« osječkih slobodnih zidara. Izuzetan značaj i specifičnost ove izložbe je u činjenici što je gotovo sav inventar lože ostao sačuvan.
    »Godine 1941., prije izdavanja akata o zabrani rada slobodnozidarskih loža, članovi osječke lože raspustili su članstvo, a sve knjige iz njihove knjižnice predali su Gradskoj knjižnici, dok su preostali inventar predali Muzeju Slavonije. Izložbu su upriličili povjesničari i kustosi Grgur Marko Ivanković i Ante Grubješić, a tu izložbu prati katalog koji je monografskog tipa«, kaže povjesničar i viši kustos Gradskog muzeja Subotica Mirko Grlica, dok  tajnik Gradskog muzeja Subotica Svetislav Milanković ističe kako  postoji ideja za razmjenu izložbi s Muzejom Slavonije. U Suboticu bi stigla izložba »Secesija u Osijeku«, dok bi subotički Muzej u Osijek poslao foto izložbu »Barok u Vojvodini«.
IZLOŽBE U ZAGREBU: Uposleni iz Muzeja 13. i 14. ožujka posjetili su u Zagrebu dvije izložbe i dvije institucije. U Muzeju za umjetnost i obrt posjetili su izložbu »Secesija u Hrvatskoj«. Izložba svojim sadržajima predstavlja dostignuća hrvatske umjetnosti na prijelomu 19. i 20. stoljeća, u razdoblju od 1897. do kraja Prvog svjetskog rata 1918. godine. U-mjetnički pokret secesije u Hrvatskoj istovremen je relevantnim kulturnim i umjetničkim zbivanjima u drugim europskim zemljama, a zajednički program svima bio je prekid s tradicijskom, akademskom umjetnošću 19. stoljeća i stvaranje novih oblika umjetničkog izraza. »U Muzeju su nas dočekali vrlo toplo, a za sada je dogovorena suradnja u vidu razmjene literature. Za taj susret i uspostavljanje bližih kontakata mnogo je pomogao potpredsjednik Skupštine grada Zagreba Vladimir Velnić«, kaže Svetislav Milanković.
    U Muzeju grada Zagreba posjećena je njihova stalna izložba. »To je muzej kompleksnog tipa koji obuhvata više odjela. Prikazano je nevjerojatno bogatstvo materijala. Eksponati su izloženi vrlo suvremeno u slobodnom prostoru, a vitrine se koriste samo za izlaganje onih najsitnijih materijala. Prikazana je cjelokupna historija grada Zagreba«, kaže Mirko Grlica.
NA PETROVARADINU: Nakon posjeta muzeja u Osijeku i Zagrebu, uslijedio je 30. ožujka put do Petrovaradina, gdje su posjećeni Muzej grada Novog Sada i Muzej Vojvodine. Izložba »Petrovaradinska tvrđava u prošlosti« postavljena je u Muzeju grada Novog Sada. »Ova istraživanja pokazala su da je na mjestu stare tvrđave postojao život čak od starijeg paleolita, dakle 50. 000 godina prije Krista, a što je bilo veliko iznenađenje i za same istraživače. U svim pronađenim slojevima prilikom iskopavanja potvrđen je kontinuitet postojanja života sve do izgradnje tvrđave koja je počela u 13. stoljeću za vrijeme Ugarskog kralja Bele IV. U okviru pregleda historije petrovaradinske tvrđave koji seže do današnjih dana, jedan značajan dio posvećen je banu Josipu Jelačiću kojega je naš kustos predstavio kao najznamenitijeg Petrovaradinca«, kaže Mirko Grlica.
    Potom je posjećena »Izložba depoa odjeljenja za kulturnu historiju muzeja« na kojoj je izložena vrijedna kolekcija slika, skulptura, namještaja, satova, ogledala, lustera i lampi, porculana i muzičkih instrumenata. Sav izloženi materijal vezan je za ličnosti i događaje iz prošlosti Novog Sada od 1748. godine do sredine 20. vijeka, dok je u Muzeju Vojvodine posjećena izložba »Svjetlopis i moda« koja predstavlja građanski kostim u djelima vojvođanskih fotografa od druge polovine 19. do tridesetih godina 20. vijeka.
    Posjeti muzejima kao i uspostavljanje novih razina komunikacije doprinos su novom pozicioniranju Gradskog muzeja Subotica.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika