Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kako dobro prenositi poruke?

OSIJEK – U Osijeku je od 24. do 27. ožujka održan seminar na temu: »Izgradnja kapaciteta u lokalnoj upravi i vodstvu: vještine komunikacije za NVO i lokalne uprave aktivne u procesu demokratizacije«. Osnovni cilj seminara je jačanje interne i eksterne komunikacije Agencija lokalne demokracije (ALD), Asocijacije lokalne demokracije (AALD) i lokalnih vlasti koje djeluju u suradnji s ovim nevladinim organizacijama, te učinkovitiji način uprav-ljanja informacijama angažiranih na području ljudskih prava i izgradnje demokracije.
    Detaljan prikaz nastanka informacije, te njeno prenošenje do krajnjeg korisnika putem određenih novinarskih formi, sudionicima ovog seminara prikazao je i kroz radionice analizirao Dragan Bisanić, novinar iz Beograda. O pojmovnoj različitosti između informacije i komunikacije govorio je novinar »Il Gazzettino« i predavač komunikacijskih znanosti na Sveučilištu u Padovi Francesco Jori.
    »Kada se prave konferencije za tisak, jako je važno pripremiti podsjetnik za novinare o temama koje se iznose pred javnost, predstavljajući na taj način skrb o novinarima« istakla je glasnogovornica u Vijeću Europe Cathie Burton te prezentirala važnu ulogu glasnogovornika u eksternim komunikacijama. Svoje viđenje internih komunikacija te načina njihovih prenošenja pojasnio je direktor Centra za studije odnosa s javnošću u Poslovnoj školi u Leedsu Dennis Kelly.
    Sudionici su u okviru programa posjetili i gradsko poglavarstvo grada Osijeka te Radio Osijek gdje ih je primila glavna i odgovorna urednica Željka Bačić. Radio Osijek je jedan od osam radiocentara u sklopu Hrvatske radiotelevizije, te jedna od najstarijih stanica u zemlji. Prošle godine je proslavio svoj 60-ti rođendan, istakla je Željka Bačić. Programska koncepcija Radio Osijeka, je određena osamnaesto satnim emitiranjem dnevnog programa, od kojeg 70 posto ide »u živo« s preko 45 posto domaće glazbe. U okviru programske sheme postoji dnevna petnaesto minutna specijalna emisija za mađarsku nacionalnu manjinu te tjedna petnaesto minutna emisija za slovačku nacionalnu manjinu. »Za sada se manjinski programi odvijaju u okviru postojeće redakcije, no, postoji tendencija da se osamostale i sami uređuju svoj program, iako, kada je riječ o neovisnosti, ona je na prvom mjestu«, dodala je urednica Radio Osijeka. Problemi o kojima se govorilo bili su najčešće upravljačke prirode s obzirom da je kompletan ustroj ove glomazne medijske mašinerije centraliziran, te, kako je istakla Željka Bačić, »Kada trebate, primjera radi, žarulju, pržilicu ili običan sapun, morate o tome obavijestiti Zagreb. Da se razumijemo, ni u čemu ne oskudijevamo, govorim samo o kompliciranom načinu nabave određenih potrošnih artikala«, zaključila je Bačićeva.
    Radio Osijek pokriva dio Vojvodine, sjevernu Bosnu i dio Mađarske, te teritorij do Zagreba i u ovom dijelu je jedna od najslušanijih radiopostaja.
    Na kraju posljednjeg dana seminara direktorica AALD-a Antonella Valmorbida je istakla veliku važnost dobre suradnje s lokalnom samoupravom u cilju podizanja kvalitete življenja kroz izgradnju demok-ratskih institucija. Seminaru su prisustvovali delegati, projekt menadžeri te predstavnici lokalnih vlasti.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika