Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Po­ložen ka­men te­me­ljac za no­vu cr­kvu

DARDA – U nazočnosti brojnih župljana, svećenika i gostiju u sklopu svečanoga misnoga slavlja msgr. Marin Srakić, biskup đakovački i srijemski, postavio je kamen temeljac za gradnju Crkve rođenja sv. Ivana Krstitelja u Dardi, gdje su položene i povelje na hrvatskom i mađarskom jeziku. Koncelebriranu svetu misu biskup Marin Srakić započeo je riječima: »Ovo je dan što ga učini Gospodin, kličimo i radujmo se njemu« obraćajući se brojnim vjernicima, župljanima darđanske i okolnih župa koji su, doista radujući se, dočekali dan kada je na red došla i obnova njihove u Domovinskom ratu zapaljene crkve.
    »Nadamo se da ćemo, uz Božju pomoć, ustrajati u nakani i radove ubrzo privesti kraju, i da će Darda i njeni mnogobrojni vjernici dobiti crkvu za sav narod, u kojoj će bogoslužje moći pratiti i do 650 vjernika« – rekao je bis-kup. Ranija crkva sagrađena je kao kapelica darđanske vlastelinske obitelji Esterhazy.
    Dojmljivo i intimno-emotivno bilo je obraćanje vjernicima i gostima domaćeg župnika vlč. Josipa Vrbanića, koji je cijeli svoj život posvetio službi u Dardi: »Znakovito je, da kamen temeljac za novu Crkvu sv. Ivana Krstitelja, a bio sam ubijeđen da ću u svojoj 40 godišnjoj službi izgraditi novu crkvu, zajedno s vama, svakako, polažemo baš u korizmi, u vrijeme priprave za Isusovo uskrsnuće, koje, kako Biblija kaže, traje šest tjedana. Križni put vjernika Darde, pa i čitave Baranje, trajao je punih šest godina, od 1991. kada smo prognani, pa sve do 1997. kada prognanici postaju povratnici. Darda danas broji više od 7 tisuća žitelja, od čega je više od 4 tisuće Hrvata, koji su se vratili iz brojnih destinacija diljem Hrvatske pa i diljem svijeta.«
    Osim župnika i biskupa goste su pozdravili još i Marijan Molnar, načelnik Općine Darda, i Marina Grgić u ime Katoličke mladeži, te predstavnici koji sudjeluju u ovom važnom poslu.
    Nova bazilika bit će pravokutnog tlocrta, s manjim bočnim apsidama i polukružnim svetištem te tornjem na ulazu, gdje će biti postavljen i križ. Radove izvodi domaća tvrtka »Dom«.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika